IJndejaars – Brouwerij ’t IJ

0
743

“Aan al het goede komt een ijnde” Hoe 2015 ook voor je is verlopen.. sluit het sowieso af met een goed bier! Ik ben heel benieuwd naar IJndejaars! Dit Amsterdams feestbier is het paradepaardje van brouwerij ’t IJ en wordt al jaren en jaren gebrouwen, maar elk jaar is de smaak een tikkeltje anders. Een Winter Ale met verwarmende geuren van zacht geroosterde mout en sinaasappelschilletjes.

IJndejaars
Brouwerij: ’t IJ
Biertype: Winter Ale
Alcoholpercentage: 9%
Drinktemperatuur: 10 – 12 graden

Wat zie ik?
Amberkleurig is dit mooie, mistige bier met een fijne koolzuurpareling. Daar bovenop ligt een stevige, fluffy crèmekleurige schuimkraag van fijne bellen.

Wat ruik ik?
Iets zoets.. vanille-achtig. Koriander en iets van kruidnagel.. zoethout. Heerlijke, winterse geuren maar de sinaasappelschilletjes ruik ik echter niet.

Wat proef ik?
Een zoete moutsmaak, subtiel wat kruiden als koriander met een klein bittertje op het einde. Het mondgevoel is zacht met een kleine koolzuurprikkeling. IJndejaars heeft een medium body en de afdronk is licht alchocolverwarmend.

Wat eet ik hier bij?
Oliebollen? Dat heb ik geprobeerd en ik kan het je afraden. Deze aangename Winter Ale valt helemaal weg als je er een kneiter zoete oliebol bij eet. Wat overblijft is een hap alcohol.. Zonde dus! Wat me wel een goede combinatie lijkt is een blokje harde, zoute kaas.. Sowieso een lekker bier voor bij een kaasplank lijkt me.

Biermoment
Het ideale bier voor oudejaarsavond!

Weetje
IJndejaars is verkrijgbaar tussen november en januari. De smaak van het IJndejaars bier blijft jaren goed. Als je het bier koel en donker bewaard, is deze na jaren nog goed te drinken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.