Bierpraat met de buuf #1 | Een maandje alcoholvrij…

0
1648
Bieren met de buurvrouw bierliefde.nl

Een zytholoog en een biersommelier. Oftewel Kim van Opdurp en Yvonne van Houtum. In ‘Bierpraat met de buuf’ schrijven ze elkaar over hun bieravonturen en maken vergelijkingen tussen Nederland en België. 

Een maandje alcoholvrij…

 

“Gelukkig nieuwjaar Kim! Het lijkt me gezellig om ook dit jaar weer met enige regelmaat samen te proosten in Nederland of België. Na januari, want voor mij een maandje alcoholvrij.

Ergens rond 23.00 uur op oudjaarsdag heb ik mijn laatste biertje gedronken en is voor mij ‘dry january’ gestart. Misschien overschat ik mezelf, maar ik heb sterk het gevoel dat ik deze maand prima door ga komen zonder een druppel alcohol te drinken.

Ik kijk er eigenlijk wel naar uit want ik ga me de komende weken wat meer verdiepen in alcoholvrije dranken zoals kombucha, limonade, koffie en thee. Gisteren heb ik een kruidige ijsthee ‘gebrouwen’ en het resultaat beviel me goed. Het volgende wat ik ga maken is een limonade met de toevoeging van hop. Weer eens wat anders, en ik ben enorm benieuwd hoe dat gaat smaken. 

Natuurlijk worden er deze maand verschillende alcoholvrije bieren opengetrokken. Tot nu toe heb ik nog maar een paar bieren zonder alcohol gedronken waarvan ik vind dat het een prima alternatief is. Jever Fun bijvoorbeeld (een pilsener van Friesisches Brauhaus) en VandeStreek Playground IPA. Officieel zijn dit alcoholarme bieren, minder dan 0,5%.

Naast pilseners, witbieren en IPA’s zijn er tegenwoordig ook stout’s zonder alcohol, en afgelopen herfst zag ik de eerste alcoholvrije bock in de schappen staan. Er is steeds meer keus in het alcoholvrije en alcoholarme biersegment. De brouwers lijken dit kunstje alsmaar beter onder de knie te krijgen.

Hoewel ik van mening ben dat bier met alcohol beter smaakt, ben ik nieuwsgierig naar welke alcoholvrije bieren ik de komende weken ga tegenkomen. Bieren waarover ik te spreken ben en die ik kan drinken voor als ik eens de bob ben. Want, eerlijk is eerlijk, voor mij is dat het enige moment waarop ik kies voor alcoholvrij.

Hoe zit dat bij jou? Drink jij wel eens alcoholvrij bier en heb je aanraders? Hoe staan jullie Belgen eigenlijk tegenover bier zonder alcohol?”

Yvonne is 30 jaar, houdt van wilde bieren, koken (en eten), festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd (BC). Maakt biergerelateerde content en geeft bier- en communicatieadvies. Jureert regelmatig bierwedstrijden.

 

 

“Hey buurvrouw. Ik wens jou ook het allerbeste voor 2019. Hopelijk een jaar vol gezamenlijke bieravonturen. Ik verschoot wel toen ik las over #dryjanuari, ‘wow’!

Na een drukke decembermaand snakt je lijf inderdaad naar een ‘rustigere’ periode, op alle vlakken. Hoogstwaarschijnlijk is de komende periode voor mij ook iets kalmer op biervlak, maar geheelonthouding dat zie ik persoonlijk niet zitten.

Bizar verschil met Nederland is trouwens dat er hier in België geen ‘dry januari’ is, maar ‘tournée minérale’ en dat wordt georganiseerd in februari. Op zich vreemd, want is januari niet dé maand van de goede voornemens? Ik verdenk mijn landgenoten ervan dat dit is om de talrijke nieuwjaarsrecepties in januari niet alcoholvrij te moeten doorbrengen, hahaha!

Volgens mij lopen wij Belgen (mezelf en andere beergeeks incluis) niet echt warm voor alcoholvrije bieren. Maar je zette me wel aan het denken. Ik ken nauwelijks Belgische alcoholvrije bieren. Buiten bieren van de grote merken zoals Jupiler 0,0%, Maes 0,0% en Hoegaarden 0,0% is de Brugse Zot Sportzot de enige die me te binnen schiet. Ik vind het raar dat dit gepromoot wordt als een bier voor na het sporten. Na een workout drink ik zelf het liefst water.

Eerlijk gezegd, het enige alcoholvrije bier dat ik tot nu toe had gedronken is Nanny State van Brewdog. Per toeval, ik had niet gezien dat het alcoholvrij was. Ik hoorde inderdaad goeie dingen over Playground Non Alcoholic IPA van Vandestreek. Ik heb ‘m dus daarnet geproefd en eerlijk is eerlijk, knap gedaan! Best smaakvol en zeker hoppig.

Als ik zelf zin heb in een alcoholvrij drankje dan kies ik het liefst voor kombucha. In Gent zitten verschillende kombuchabrouwerijen waarvan ik YŪGEN het beste ken. Trouwens, onlangs dronk ik in de Fenix Food Factory in Rotterdam een kombucha met hop, zo zalig dat dat was. Dat is wèl een van mijn voornemens voor dit jaar: zelf kombucha maken. Laat me dus zeker weten hoe het met jouw brouwsels verlopen is. Succes met je #dryjanuari, ik twijfel er niet aan dat je het droog zal houden.”

Kim is 40 jaar, houdt van bittere en zure bieren, koken en reizen. Babbelt graag en is een creatieve duizendpoot. Is Zytholoog, bierkenner en hobbybrouwer. Heeft samen met haar man het bierbedrijf ‘Zytholicious’. Organiseert biertastings en geeft bier- en foodpairingadvies.

Vorig artikelNederland’s eerste alcoholvrije IPA uit de ‘speeltuin’ van brouwerij vandeStreek bier
Volgend artikel6 x spots in Amsterdam met lekkere alcoholvrije drankjes op de kaart
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.