6 x bierboeken | Lekker lezen deze zomer

0
3657

Onderuitgezakt op een comfortabele stoel of liggend op een strandlaken met je voeten in het zand. De zon op je gezicht en een verkoelend biertje naast je… Ja dit is de ideale setting om lekker wat bierboeken te lezen deze zomer. En boeken met bier in de hoofdrol, daar zijn er recent behoorlijk wat van verschenen – superleuk!

In deze blog deel ik reviews van zes bierboeken die ik de afgelopen weken met veel plezier heb doorgelezen. Van smakelijke boeken over bier en food tot historische en informatieve bierboeken, en boeken om zelf bier te brouwen.

Heb jij nog een goede leestip? Leuk als je een reactie achterlaat.


FOOD + BIER

Auteur: Ross Dobson | uitgeverij: Unieboek Spectrum | pagina’s: 232 | 80 recepten

“Zet een lekker hapje eten en een goed glas bier op tafel, en je hebt verder niets meer nodig” (pagina 007 F+B). Deze zin geeft gelijk de toon aan van dit smakelijke kookboek; vol comfortfood en bier. De aftrap is met biernootjes, jalapeño poppers en andere borrelhapjes. De empanada’s met varkensvlees en chorizo smeken volgens de auteur om een donker bier of een stout, en dat mag ik graag geloven. Daarna volgen de ‘kleine kluifjes’ en dan de ‘grotere beesten’. Er staan ook recepten in het boek waarbij bier is gebruikt als ingrediënt. Zo zorgt het donkere Mexicaanse bier voor een licht zoetje in de chocoladekleurige cowboychili. Niet alleen bier in je stoofpot, maar ook ernaast. De Stout is favoriet als suggestie voor een beerpairing, hoewel de stroganoff met een Schwarzbier om-je-vingers-bij-af-te-likken-lekker klinkt. Tot slot staan er nog een aantal fancy visgerechten in FOOD + BIER en ook het populaire mosselpannetje met bier ontbreekt niet. Groentemonsters gaan weinig plezier beleven aan dit boek, maar vis- en vleeseters daarentegen des te meer.


Biericonen der Lage Landen

Auteurs: Jan Machiel van Bragt en Toon van den Reek | uitgeverij: Birdy Publishing BV | pagina’s: 300

In het boek Biericonen der Lage Landen lees je bijzondere verhalen en anekdotes over de Nederlandse en Belgische klassiekers onder de bieren. Denk aan; Orval, De Natte en de Zatte van het IJ, Gouden Carolus, Poperings Hommelbier, Duvel, Drie Fonteinen oude geuze, Saison Dupont, Liefmans Goudenband, La Trappe Quadrupel en zo kan ik nog even doorgaan. De auteurs hebben in totaal 38 verhalen op papier gezet van de brouwerijen en personen achter die specifieke bieren, en van befaamde biercafés en opvallende bierfiguren. Zo is het laatste verhaal een eerbetoon aan Michael Jackson, de auteur van de allereerste Bierbijbel ooit. Jackson is de enige icoon niet afkomstig uit de Lage landen, maar zijn verhaal is er wel één dat thuishoort in dit bierboek. Biericonen der Lage Landen leest lekker weg, is informatief en vermakelijk en heeft een prettige persoonlijke touch van de auteurs.


Verloren bieren van Nederland

Auteur: Roel Mulder | uitgeverij: Unieboek Spectrum | pagina’s: 208 | 40 oud-Nederlandse bierrecepten

Op duistere eestzolders, lagerkelders en in de bruinste kroegen is historicus en bierliefhebber Roel Mulder op zoek gegaan naar de schaarse overblijfselen van verloren Nederlandse bieren. Naast de boeiende verhalen over o.a. princessebier, gruit en hoppenbier staan er ook veertig historische bierrecepten in het boek. Alle oud-Nederlandse recepten zijn ontrafeld, gebrouwen en herschreven. Zo vind je zowel de originele recepten als de bewerkingen van zoet bier uit 1660, koninginnebier uit 1860, een Hollandsche ale uit 1866, danziger jopenbier uit 1865 enz. Het boek Verloren bieren van Nederland staat vol met informatieve, humoristische en prettig geschreven bierverhalen. De hoofdstukken die ik heb gelezen, heb ik met veel plezier gelezen. Het boek heeft een prominente plaats in mijn boekenkast gekregen zodat ik het er af en toe bij kan pakken voor een biergeschiedenislesje.


Bier aan tafel

Auteur: Arvid C. Bergström | pagina’s: 191 | 50 recepten verdeeld over de seizoenen

Na het succes van zijn eerste kookboek Proef bier! komt chef én biersommelier Arvid Bergström met een tweede boek; Bier aan tafel. Een leerzaam kookboek over hoe je smaken uit bier en gerechten met elkaar kunt combineren. “Hoe passen verschillende smaken bij elkaar en hoe kunnen die smaken elkaar versterken, elkaar temperen of samensmelten” (pag. 6). Bier aan tafel heeft een indeling per seizoen. Lente en Zomer zijn seizoenen waarin je zowel lichtere gerechten eet als lichtere bieren drinkt. De kokossoep met een bitter blonde ‘Hopfather’ van Oersoep lijkt me erg lekker. Maar ook de koude appel-komkommersoep waarbij een geuze of een saison wordt geadviseerd. Het herfstseizoen vraagt om donkere, volle bieren en stevige gerechten. Gorgonzola piccante met pure chocoladesaus, dat moet gewoon goed zijn! De daarbijhorende biertip is ‘Chocolate Porter’ van Meantime, of – als je bastognekoeken en witte chocolade toevoegd – ‘Grand Prestige’ van Hertog Jan. Het laatste hoofdstuk uit dit smakelijke kookboek staat vol met bieren en gerechten passend bij de koudste maanden van het jaar. Vleesgerechen, soepen en een kaasfondue. bijvoorbeeld. Bier aan tafel is een inspirerend en informatief bierkookboek met verrassende combinaties. De recepten zijn geschikt (naam mijn inschatting) voor de gemiddelde keukenprins of -prinses.


Dit is een boek over bier

Auteur: Raymond van der Laan | uitgeverij: Fontaine Uitgevers | pagina’s: 180

Dit is een boek over bier is een overzichtelijk bierboek met praktische informatie over de meest voorkomende bierstijlen. Een boek wat vooral bij de beginnende bierdrinker zorgt voor een goede houvast, want “doe mij maar een biertje” kan echt niet meer. Een aantal bierstijlen die te vinden zijn in het boek; Alt, IPA, Bockbier, Geuze, Saison, Stout en Weizen. Per stijl staat schematisch uitleg over alcoholpercentage, kleur, bitterheid, body, schenktemperatuur, hoe zoet of zuur een bier is, of het een bewaarbier is, en de aanbeveling voor het juise glas. Naast deze praktische informatie vind je per stijl een bondige uitleg over de stijl met daarbij referentie-bieren. Als je snel iets wilt opzoeken over een bepaalde bierstijl is dit een fijn exemplaar om in je kast te hebben staan.


Thuis bier brouwen

Auteur: Greg Hughes | uitgeverij: Veltman Uitgevers | pagina’s: 224 | 100 recepten

Stap voor stap neemt dit DIY-boek je mee door de wereld van het thuisbrouwen. Zowel het brouwen met een bierpakket, met moutextract, als het brouwen met graan wordt aan de hand van foto’s doorgenomen in dit boek. Het boek start echt bij de basis met antwoorden op vragen als; wat voor materiaal en welke ingrediënten heb ik nodig? In verschillende overzichtslijsten zie je eenvoudig wat de bijbehorende karaktereigenschappen zijn van de verschillende soorten mout, hop en gist. Dan de recepten; Beginnend bij verschillende soorten Pils, gevolgd door recepten voor het brouwen van een Pale Ale, IPA, Brown Ale, Barley Wine, Stout of Weizen enz. Thuis bier brouwen is een boek wat houvast geeft om zelf aan de slag te gaan met het brouwen van bier vanuit standaard recepten, waarmee je uiteraard zelf kunt experimenteren.

Vorig artikelDrinkers Pub Eindhoven | 27 tapkranen en 900+ bieren op fles
Volgend artikelB-Fest! Bier en burgers op belcrum beach
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.