Bieramisu – machtig lekker met een RIS

3
7822

Mmm tiramisu! Ben jij ook een liefhebber van dit heerlijke Italiaans dessert? Probeer dan eens deze variant met speciaalbier – het beste van twee werelden! Bieramisu dus. Hoe ik er op kom? Nee, ik heb dit niet zelf bedacht. Een vriendin van me zag het op een dessertkaart staan van een restaurant in Den Haag en gaf me deze gouden tip. Ja, speciaalbier blijft maar groeien in populariteit en dat zie je ook terug in de creativiteit van vele menukaarten, superleuk. Ik krijg ook steeds vaker biertips en -nieuwtjes door van familie, vrienden en bekenden. Heerlijk dit bierliefdevirus!

Maar goed terug naar de bieramisu. Ik heb een paar recepten gevonden op het internet en daarvan de meest eenvoudige uitgekozen als basisrecept. De bieramisu’s die ik tegenkwam zijn met ‘donkerbier’, een beetje een breed begrip. De über zoete laag in dit dessert heeft echt wel een behoorlijk stevig donker bier nodig om de koekjes in de drenken, en ook gebrande koffie tonen zijn een aangename tegenhanger van het zoet. Mijn biersuggestie is daarom een Imperial Russian Stout (I.R.S.) van Emelisse.

Ingrediënten voor ongeveer 8-10 stukken bieramisu

  • 180 gram mascarpone
  • 9 el suiker
  • 375 ml slagroom
  • 1 flesje Stout, bijvoorbeeld een Emelisse – Imperial Russian Stout 11%
  • 1 pak lange vingers (30 stuks)
  • 4 el cacaopoeder

Zo maak je het

  • doe de mascarpone en de suiker samen in een kom en meng goed door elkaar met een vork
  • klop in een andere kom de slagroom op
  • roer de slagroom door de mascarpone
  • open je flesje bier en giet in een ondiepe schaal
  • dip de lange vingers één voor één in het bier en maak de bodem van de bieramisu met de helft van de koekjes (ik heb een vierkante ovenschaal gebruikt)
  • maak vervolgens een laag met de helft van het slagroommascarpone-mengsel en strooi er wat cacaopoeder over
  • herhaal dit nog eens, dek de schaal af en laat minimaal een uur in de koelkast opstijven

 

BJsiwZeg09G

Vorig artikelProosten met Gajes en Doerak
Volgend artikelAnderson Valley Session Series – Gose
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

3 REACTIES

  1. Hoi Yvonne,
    Zaterdag heb ik een bokken&happen feestje. Iedereen neemt een bokje en hapje mee. Nou lijkt mij de bieramisu erg leuk. Ken jij een lentebock waar die goed mee samengaat? Ik komt zelf niet verder dan de herfstbokken.
    Gr. Loes

    • Hoi Loes, hopelijk ben ik nog net op tijd met het reageren op je vraag. Mijn verwachting is dat er niet echt een lentebock is dit goed combineert met de bieramisu. Bieramisu is best wel heftig en zoet wat vraagt om een stevige, intense tegenhanger. Hoewel ik in dit geval niet eens een combinatie met een bier zou aanraden omdat het bier prachtig uitkomt in het gerecht zelf. Heb je al een specifiek lentebockje uitgekozen? Een redelijk neutrale quiche met spek en kaas of juist eentje met zalm lijkt me een veilige, algemene bierspijs-combinatie. Ook nog eens goed te delen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.