Woensdag is het weer zover; Koningsdag. Of misschien ga je morgen al in het oranje uitgedost op pad tijdens Koningsnacht?! Hoe dan ook, bij een feest zoals Koningsdag hoort gezelligheid, goede muziek, een verfrissend pilsje (of een ander bier) en ook een lekkere snack. Deze snack balletjes in biersaus zijn ideaal om een goede bodem te leggen door er bijvoorbeeld een broodje bal van te maken. Ook om te snacken tijdens en na het feesten score je zeker weten als je deze balletjes in biersaus serveert!
Ingrediënten voor 16 balletjes
- 500 gram half-om-halfgehakt
- 3 uien
- 1 ei
- paneermeel
- nootmuskaat
- scheutje ketjap
- klont boter om in te bakken
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel bloem
- 500 ml abdijbier
- 1 eetlepel appelstroop
- vers gemalen peper
Bereiding
- snipper de ui en voeg 2/3 van de uiensnippers toe aan het gehakt
- voeg ook een ei toe en kneed samen met wat paneermeel door het gehakt
- breng op smaak met nootmuskaat, peper en een scheutje ketjap
- maak ongeveer 16 balletjes van het gehakt en bak vervolgens rondom bruin in de boter in een braadpan (3 minuten)
- smelt ook wat boter in een steelpan en fruit hierin de rest van de ui samen met de knoflook
- voeg de bloem toe en bak een minuutje mee, giet het bier erbij en meng de saus
- breng de biersaus langzaam aan de kook en voeg nog wat appelstroop toe
- giet de biersaus over de balletjes en laat nog een half uurtje op laag vuur garen in de saus terwijl je de balletjes af en toe omkeert.
Tip! Blijf je thuis van het Oranje gedruis?
Met dit herfstachtige weer smaken de balletjes in biersaus ook erg goed bij een bord hutspot!