Als bier- en foodliefhebber heb je vast wel eens een bierdiner georganiseerd voor vrienden, of je mocht aanschuiven bij een gezellige avond vol lekkere hapjes gecombineerd met bier. Het blijft voor mij altijd weer een uitdaging om de juiste match te vinden tussen een gerecht en een bier, zeker als het gaat om zoetigheid. Bij de smaak zoet is de keuze voor zware bieren met tonen van chocolade, karamel en koffie voor de hand liggend, maar heb je al eens aan een bitterzoete double ipa gedacht? Door de stevige, romige body en het karamelkarakter is dit een perfect bier om te haken aan toetjes met een karamelsmaak, zoals crème brûlée. Het gebrande laagje karamel van de crème brûlée complimenteert de karameltonen uit de double ipa. Mmm heerlijk!
Bier hartje zoet!
Voor deze combinatie van bier en zoet heb ik gekozen voor ‘Gigantic Sailor’ een double ipa van 8% gebrouwen door brouwerij Pontus uit Amsterdam. Vol, fruitig en bitter van smaak met een vleugje karamel en een alcoholverwarmende afdronk. Daarbij heb ik een traditionele crème brûlée gemaakt met room, suiker, eieren en vanille – That’s it! Het is ook helemaal niet moeilijk om te maken, maar het kost je wel een paar uur wachten voordat je kunt genieten van dit nagerecht.
Crème brûlée
Ingrediënten voor 4 personen
- 5 eidooiers
- 100 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 500 ml slagroom
- 50 gram basterdsuiker, voor het laagje karamel
Wat je nog meer nodig hebt…
- 4 kleine ovenschaaltjes
- Gasbrander
Zo maak je het…
- Verwarm de oven voor op 125 graden.
- Halveer het vanillestokje door de lengte en schraap het merg eruit.
- Doe de slagroom en de vanille in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Laat het 5 minuten zachtjes koken zodat de vanillesmaak er goed intrekt.
- Splits de eieren zodat je alleen de dooiers overhoudt.
- Klop de dooiers en de suiker luchtig.
- Meng de hete room bij de eidooiers en roer door totdat het mengsel iets dikker wordt.
- Verdeel de roompudding over de schaaltjes en laat in 45 minuten gaar worden in de oven.
- Laat de schaaltje een half uur afkoelen op een rooster en zet daarna afgedekt minimaal twee uur in de koeling.
- Verdeel de basterdsuiker egaal over de crème brûlée en brand de suiker tot karamel met een gasbrander.
- Serveer meteen, dat is het lekkerst!
Tip! Heb je geen kleine gasbrander? Zet de schaaltjes een minuutje in de oven, op grillstand.