Precies zo’n wisselvallige dag als vandaag was het toen wij de Vlaamse Ardennenroute fietsten uit de biergids van Toerisme Oost-Vlaanderen. De Vlaamse Ardennen zijn het hart van de Ronde van Vlaanderen, met bobbelige weggetjes en flinke hellingen. Net zo klungelig als de getekende fietsheld uit de gids hobbelden we dan ook over de kasseien, en met de minuut kregen we nog meer respect voor de renners van de koers…
Plan Bier Biergids
Een paar weken geleden gingen Jeroen en ik eropuit met de biergids van Plan Bier om zowel te voet als per fiets verschillende brouwerijen, bieren en cafés te ontdekken in de provincie Oost-Vlaanderen. Plan Bier verzamelt sinds 2015 alle leuke cafés en brouwerijen uit de Vlaamse Ardennen, Scheldeland en het Waasland, en zet ze voor fietsers en wandelaars op de kaart. In de nieuwe biergids zijn ook Meetjesland, de Leiestreek en Gent opgenomen.
Elke route heeft een uitvouwbare kaart met daarop de aangegeven knooppunten en met het aparte bierkaartje (uitneembaar) heb je altijd alle knooppunten bij de hand. De leukste stops langs de route staan aangegeven op de kaart en in de gids zijn deze plekjes wat uitgebreider omschreven. Daarnaast vertelt per streek een andere kenner over bijzondere bierhotspots, brouwerijen en bieren uit die bepaalde regio.
Achterin de biergids zijn nog enkele pagina’s opgenomen met praktische informatie over bierstijlen, brouwerijen, cafés en drankhandelaars. Erg nuttig! Wij zijn vanuit Gent naar Dranken Geers gereden om daar een paar friszure Geuzes te kopen voordat we weer doorreden naar Brabant. Een praktisch en interessante gids waar je veel aan kunt hebben als je van plan bent één van de streken in Oost-Vlaanderen te bezoeken.
De Biergids voor Toerisme Oost-Vlaanderen is voor 9,95 te koop, online bij Plan Bier.
Eropuit met de biergids!
Tijdens ons verblijf in de Vlaamse Ardennen hebben we een bezoek gebracht aan brouwerij Liefmans en dronken we een Goudenband samen met brouwmeester Marc en Madame Rosa – de eerste Belgische brouwster. De fietsroute van 43 kilometer bracht ons bij de oudste familiebrouwerij van België (Roman). Ook reden we langs diverse cafés, en zijn we bij een aantal gezellige plekjes gestopt voor een korte pauze met een hapje en een bier uit de regio.
Vanuit de Vlaamse Ardennen ging de biertrip verder naar Gent. Hier hebben we kennisgemaakt met Stadsbrouwerij Gruut en Gent Brouwt! (verbroedering tussen Gentse brouwerijen). We bezochten het Gents bierfestival en liepen de stadswandeling uit de biergids langs een paar gezellige bierhotspots in deze prachtstad!
Lees hier de blog; bierHOTSPOT Stadsbrouwerij Gruut in Gent. Meer uitgebreide verhalen over deze biertrip komen snel online, maar eerst een paar kiekjes…
Het geheim van Rosa Merckx? Elke dag een Liefmans Goudenband!
De brouwketels van brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van België (14 generaties). Wist je dat ze naast bier ook waters en limonades produceren?
Bij Café Restaurant Kantien in Gent had ik een interessant gesprek met eigenaar Dimitri (tevens brouwer van The Ministry of Belgian Beer) over zijn artisanale pils 13 en Gent Brouwt! (verbroedering tussen Gentse brouwerijen).
Het Gents bierfestival was een geslaagd feestje!
Gent by night..
Middenin het centrum van Gent staat kasteel Gravensteen, als enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen.
Een fijne stop tijdens de stadswandeling door Gent, Kaffee De Planck. Heerlijk met een Oude Geuze Boon Black Label.
Het waterhuis aan de bierkant. Niet te missen in het centrum van Gent!
Slapen, eten en drinken
Hieronder een lijst met de leukste adresjes in de Vlaamse Ardennen waar we hebben geslapen, gegeten en gedronken.
(Alle tips in Gent volgen in een andere blog).
B&B De Notelaar
Gastvrijheid op en top bij deze bed and breakfast in Nederzwalm. De kamers zijn modern en schoon en het ontbijt is met zorg bereid met verschillende zelfgemaakte confiture, vers fruit, heerlijke kaas en een eitje zoals jij het hebben wilt.
’t Genot op den Berg
Goede service, smaakvol eten en een geweldig uitzicht. Het heet ook niet voor niets; ’t Genot op den Berg natuurlijk. De keuze aan bieren is niet erg uitgebreid, zeker ten opzichte van de enorme wijnkaart. Er is een kleine selectie aan lokale bieren en wat Belgische klassiekers zoals Orval en Rodenbach.
’t Hol van Pluto
Een gastvrije plek met een selectie van een zestigtal bieren. Wij hebben hier o.a. een Steenuilke van brouwerij De Ryck gedronken. Een kruidig blond bier (6,5%) gebrouwen met kruiden uit de streek. En als je hier dan toch bent, dan raad ik aan om de kalfszwezerik kroketten eens te proberen. Za-lig!
De Zwarten Engel
Na een paar uur door de regen fietsen was het stoofpotje wat we hier aten meer dan welkom en erg smakelijk. De Zwarten Engel is een dorpscafé met een heerlijke grote tuin en bieren van Roman, Liefmans, Smisjes en Keun op het schap. Ouderwets gezellig met antieke meubelen en buiten een jeu de boulesbaan maken dit een gemoedelijk en sfeervol plekje.
Liefmans
Brouwerij Liefmans is al drie eeuwen actief in Oudenaarde en is sinds 2008 een onderdeel van de groep Duvel-Moortgat. Oudenaarde blijft echter belangrijk voor de productie van Liefmans Goudenband. Achter de muren van de brouwerij gist Goudenband in gigantische open kuipen waar de noodzakelijke bacteriën het unieke karakter toevoegen aan dit roodbruin bier. Bezoeken aan de brouwerij zijn mogelijk op maandag tot en met zaterdag telkens om 10.00, 14.00 en 17.00 uur. Reserveren kan online vanaf 15 personen.
Roman
De geschiedenis van deze oudste familiebrouwerij van België begint al in 1545. Roman was lang een producent van pils, maar breidde na WO II het assortiment uit: eerst met oud bruin en later kwamen er onder andere ook de abdijbieren van Ename bij. Doordeweeks is de brouwerij te bezoeken vanaf 15 personen. Op zaterdag (maart t/m november) is er elke zaterdag een rondleiding om 10.00 en 14.00 uur waarvoor geen minimaal aantal personen vereist is. Reserveren kan online.