Bierproeffestival Den Haag #WeekNLBier

0
1276

Wat een prachtige ambiance! De Grote Kerk in Den Haag is drie dagen lang het decor voor het bierproeffestival en ook het openingsfeest van de lustrum editie van de Week van het Nederlandse Bier. Met een SonnenBorgh van brouwerij De Leckere in m’n hand start voor mij het festival. Naast deze Utrechtse brouwerij zijn er 42 andere Nederlandse brouwerijen aanwezig met keuze uit 200 bieren. Traditiegetrouw geeft de Haagse burgemeester het startschot en slaat hij het eerste vat aan. De biersector bloeit en dat viert de gehele sector!

Niet alleen in de kerk zelf, maar ook op het buitenterras staan sfeervolle kraampjes opgesteld. Bierkraampjes, foodtrucks en stands met bierige informatie. Berlin’s Tasty wordt mijn kraampje waar ik een curryworst eet. Voor de visliefhebber is er een oester- en haringkar en voor de vega’s is De Vegetarische Slager on Tour aanwezig. Oh en voor een smaakvol en kwalitatief stukje kaas loop je naar de stand van Zuivelland (zeker doen!). Mmm van al dat eten krijg je dorst…

IMG_20160521_170122  IMG_20160521_165807  IMG_20160521_165734

Verrassende bieren
Bij
Ramses Bier proef ik een Antenne Tripel (8,8%) – een licht kruidige, subtiel hoppige Tripel gebrouwen met biologische mout en springbalsemienhoning uit de Biesbosch. Daarna bestel ik exact hetzelfde bier, maar dan met extra gember. De gember is niet toegevoegd tijdens het brouwproces, nee.. ter plekken zie ik hoe het bier uit dezelfde fust door de verse gember stroomt en zo wordt het gemberbier getapt in mijn glas. Naast gember is deze methode ook toepasbaar met houtsnippers, sinaasappels en noem maar op!

Een leuke verrassing is Gulpener Mestreechs Aajt (3,5%) – het enige Middeleeuwse bier van Nederland, gebrouwen bij Herberg De Zwarte Ruiter in Gulpen. Dit bier uit spontane vergisting ligt minimaal een jaar te rijpen in eikenhouten vaten. Op die manier ontstaat de typisch rinzige smaak met een frisse afdronk. Dit bier heeft een mooie balans tussen zoet en zuur. Als het bier wat opwarmt wordt het wat zoeter. Persoonlijk vind ik dit te zoet dus als tip; drink het bier op de aanbevolen schenktemperatuur van 6 – 8 graden en geniet!

IMG_20160521_165637    IMG_20160521_170436

Materclass Kaas en Bier
Oh ik heb al de hele week uitgekeken naar heerlijke bierkaascombinaties! In een aparte ruimte in de kerk geven kaasspecialiste Annelies van den Ende & biersommelier en chefkok Arvid Bergström deze masterclass. Vol enthousiasme presenteren ze ons combinatie 1: Bitter Blond van brouwerij De Prael met in linnen gerijpte Cheddar kaas. Denk dus niet aan die plastic vierkantjes die je in de supermarkt koopt, nee echt smaakvolle kaas – wel met een muffe ‘kelderlucht’. Door deze combinatie van kaas en bier ontstaat er een romig, beetje boterig geheel. Het muffige van de kaas verdwijnt en er komt een nootig smaakje vrij.

Combinatie 2: Duits & Lauret – Kiem (Lentebier) en een smeuïg stuk Camembert – in één woord: Harmonie. Door de kaas met het bier te combineren krijgt de kaas wat hout-tonen en het bier smaakt wat meer zoet. Heerlijk! Door naar de derde combinatie: Kompaan – Handlanger (double IPA) met daarbij een Roodkorst kaas. Een enorm ‘riekende’ kaas die een beetje zurig en zoutig is en erg romig. Door deze combinatie wordt de kaas wat zoeter en het bier krijgt een ‘wilde’ smaak. De zelfgemaakte bierstroop erbij maakt de combinatie af! En dan de laatste en mijn persoonlijke favoriete combinatie: Bronckhorster Night Porter en een groot stuk Blue Stilton. W-A-U-W-I-E-! Nog een tip van Arvid: “Laat de Stilton smelten in je wang en drink daarna een slok van de Porter. Hierdoor ontstaan fijne laurier smaken”. Echt waar een genot is deze bierkaascombinatie! Later probeer ik ook nog wat te wisselen tussen kazen en bieren en dan wordt alleen maar duidelijk dat ik 4x ’the perfect match’ heb geproefd!

DAG2 WKNLBIER

Dit waren de highlights van mijn bierproeffestival. Een sfeervol, interessant en goed georganiseerd festival en een top opener voor 11 dagen bierfeest!

Week van het Nederlandse Bier
Deze hele ‘week’ zijn er nog toffe bier evenementen door heel het land en op 28 en 29 mei gooien veel brouwerijen de deuren open voor publiek. Zelf ga ik tijdens deze Week van het Nederlandse Bier een bezoek brengen aan een mouterij en meelopen met een bierwandeltocht langs het Heeswijkse Kasteel naar de Abdij van Berne. Wil je weten wat er bij jou in de buurt te doen is? Check het hier!

Vorig artikelNieuw! Schuim magazine
Volgend artikelHoningbier van craftBee
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.