Nog een paar nachtjes slapen en dan zet de goedheiligman weer voet aan wal in Nederland. Reden voor mij om eens te experimenteren met het Sinterklaas snoepgoed en hier een biertwist aan te geven. Ik heb een recept van de traditionele kruidnoot uitgekozen en de “gewone” variant al meerder malen gebakken. Best wel lekker, maar ook zo gewoontjes.. Door gruitbier* te gebruiken in plaats van melk krijgt deze lekkernij een meer complexe smaak. Smullen!
Ingrediënten (2 bakplaten gruitnoten)
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g donkere basterd suiker
- 100 g boter, koud
- 6 el Jopen Koyt gruitbier
- 5 tl speculaaskruiden
- snuf zout
Bereiding
- verwarm de oven op 170 graden
- meng het bakmeel met de suiker, speculaaskruiden en het zout
- snijd de boter in blokjes en voeg samen met het bier toe aan het meel
- kneed het deeg goed en maak er 1 mooie “deegbal” van
- bekleed 2 bakplaten met bakpapier
- om mooie gruitnoten te krijgen met hetzelfde formaat deel je het deeg in 4 stukken
- rol van elk stuk een deegrol en snijd in kleine stukjes van zo’n 4 gram
- draai mooie bolletjes en leg ze op de bakplaat
- bak de gruitnoten 20 minuten
- voor het beste resultaat laat je de gruitnoten eerst goed afkoelen voordat je gaat snaaien!
Tip: Jopen Koyt is ook zeer geschikt voor in een Bierkaasfondue!
*Gruitbier: Jopen Koyt is een bier gebrouwen met gruit (een middeleeuws kruidenmengsel) en drie soorten granen. In gruit zitten onder meer de volgende ingrediënten: rozemarijn, gagel, salie, duizendblad en laurierbessen. bron
ben benieuwd hoe deze met een stevig bockbier zou smaken
maar op smaak brengen met bier is bittere nootzaak
Ga je ze maken met een bockje? Ik hoor graag of het gelukt is!