Soms heb je van die hapjes waarvan je niet af kunt blijven en je in een mum van tijd de een na de ander verorberd. Deze gehaktballetjes in witbiersaus horen zeker in deze categorie. Wat zijn ze lekker (al zeg ik het zelf) en helemaal niet moeilijk om te maken. Je hebt alleen een beetje geduld nodig zodat de witbiersaus goed kan inkoken.
Ingrediënten voor 25 – 30 gehaktballetjes in witbiersaus
Gehaktballetjes
- 500 g gemengd gehakt
- 2 el grove mosterd
- 1 ei
- 15 g paneermeel
- nootmuskaat
- zout en peper
Witbiersaus
- 1 ui
- klontje roomboter
- 1 flesje witbier
- 500 ml runderfond
- 200 ml kookroom
- verse peterselie
- verse bieslook
- zout en peper
Zo maak je het…
Start met het maken van de witbiersaus. Snipper de ui. Doe een klontje boter in een stoofpan/braadpan en fruit de ui totdat deze glazig is. Blus af me een flesje witbier en laat voor de helft inkoken. Schenk vervolgens de runderfond erbij en laat wederom voor de helf inkoken.
Verwarm de oven voor op 180 graden en maak ondertussen de gehaktballetjes. Doe het gehakt in een kom en voeg alle overige ingrediënten toe. Kneed het gehakt met je handen en maak 25 tot 30 gelijke balletjes. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hierover de gehakballetjes. Bak ze gaar in 15 minuten.
Maak nu de saus af. Voeg de room toe en pureer glad met een staafmixer. Kook daarna door tot de gewenste sausdikte. Voeg eventueel wat bindmiddel toe. Breng op smaak met peper en zout en voeg een handje fijngesneden peterselie en bieslook toe. Schep tot slot de gehaktballetjes door de witbiersaus en verwarm het geheel nog een paar minuten.
Lekker snacken met wat brood of frietjes, of maak er een volledige maaltijd van en eet de balletjes met rijst en groenten.
Tip: Gehaktballetjes in witbiersaus zijn de ideale biersnack voor tijdens een feestje. Je kunt de balletjes een dag van tevoren klaarmaken zodat je ze alleen nog maar hoeft op te warmen. Koud smaken ze ook erg goed.
Gebruik: #witbiersaus #bierliefde