Een dunne, knapperige flammkuchen met romige crème fraîche, gruyère kaas, rode uienringen, spek en verse bieslook. Comfort food waar iedereen blij van wordt en heerlijk bij een frisse pilsener. Het bitterzoete karakter van dit bier past perfect bij het zoete uit de uien, en werkt verfrissend bij het zoute van kaas en bacon.
Ingrediënten voor 1 flammkuchen
Deeg
100 gram bloem, type ‘oo’
snuf zout
1/2 eetlepel olijfolie
50 ml lauwwarm water
Toppings
crème fraîche, kleine beker
nootmuskaat
75 – 100 gram geraspte gruyère kaas
1 rode ui
1/4 teen knoflook
4 plakken ontbijtspek
versgemalen zwarte peper
verse bieslook
Zo maak je het…
Verwarm de oven voor op 250 graden. Meng in een kom; bloem, zout en olijfolie. Giet hier ‘beetje bij beetje’ het water bij en kneed in 5 tot 10 minuten tot een mooi, elastisch deeg. Strooi wat bloem op de werkbank en rol het deeg met een roller zo dun mogelijk. Leg het uitgerolde deeg vervolgens op een ingevette pizza- of bakplaat.
Meng voor de topping de crème fraîche met wat nootmuskaat en ¼ teen knoflook (geperst). Smeer de room rijkelijk uit over de bodem. Rasp de gruyère kaas en snijd de rode ui in ringen. Strooi de geraspte kaas over de bodem en verdeel vervolgens hierover ook de uienringen. Maal wat zwarte peper over de flammkuchen en leg de plakken ontbijtspek erop.
Bak de flammkuchen met ui en spek af in 10 minuten en laat nog een paar minuten afkoelen. Snijd ondertussen de bieslook fijn en strooi over de flamm.