Jopen / brouwerij Del Ducato – Coastal Gose

0
1669

Coastal Gose is het 7e brouwsel van een reeks speciale uitgaven in verband met het 20 jarige bestaan van Jopen bier. Leipziger Gose bier; friszurig bier met Keltisch zeezout, korianderzaad en zeewier. Deze Collabration Brew is gebrouwen door Jopen samen met Giovanni Campari van Brouwerij Del Ducato. Ik ben enorm benieuwd wat ik van dit bier ga vinden want dit is voor mij een primeur als het gaat om een Gose bier!

Gose is afkomstig uit Duitse steden als Leipzig en Goslar en ontstond in de late Middeleeuwen. Het was, net als de verwante Geuze, een bier van spontane gisting. Het zure tarwebier werd op smaak gebracht met koriander en zout. In 1966 verdween deze ooit zo populaire bierstijl. Zo’n 20 jaar later is het Gose bier terug op de markt. Maar de moderne Gose wordt niet meer spontaan vergist. De zure smaak ontstaat door een melkzuurgisting. Ook bij deze nieuwe brouwsels horen uiteraard kruiden, koriander en zout. bron

Coastal Gose
Brouwerij: Jopen – Collaboration Brew met Brouwerij Del Ducato (IT)
Biertype: Gose
Alcoholpercentage: 4,5%

Wat zie ik?
Deze Gose is licht geel en oogt waterig en mistig. Het schuim is helderwit met fijne bellen. Het etiket is mooi en eenvoudig vormgegeven maar springt er wel uit.

Wat ruik ik?
De geur is wat ziltig maar niet heel erg uitgesproken.

Wat proef ik?
Een fruit-zurig bier (beetje richting rode besjes) met een subtiel zoute smaak en een zoute afdronk. Het bier heeft geen hele stevige body maar is lekker doordrinkbaar, ondanks het zout.

Wat eet ik hier bij?
Ik heb direct zin in SUSHI als ik dit bier drink. Misschien omdat er zeewier in zit, maar voornamelijk ook omdat ik verwacht dat het zuurtje en het zout in dit bier de smaak van de sushi omhoog haalt.

Biermoment
Ja in een sushi restaurant lijkt me dit een prima biermoment. Losstaand is dit een prachtig zomerbier wat mij betreft.

Weetje
Naast deze spannende Gose zijn er nog meer interessante Collaboration Brews zoals bijvoorbeeld de “Harlem Shake” (export stout met framboos en zwarte peper) gebrouwen met de mannen van Oedipus uit Amsterdam. Of de “Bloemenmarkt” gebrouwen met Gypsy brewer Brian Strumke van Stillwater. Een bier gebrouwen met gerst, haver en tarwe en.. bloemen! Jasmijn, kamille en madeliefjes.

IMG_20151206_154221

Heb jij al een van de Collaboration Brews van Jopen gedronken? Leuk als je een berichtje achterlaat!

Vorig artikelStoofpeertjes gestoofd in kriek
Volgend artikelBier & Big winterfestival
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.