Het beste café van Nederland 2014 (Misset Horeca). Ik heb het over café Olivier in Utrecht. Een sfeervol Belgisch Biercafé gevestigd in de voormalig schuilkerk Maria Minor*. Een hele toffe locatie die ook nog eens op een steenworp afstand ligt van het centraal station. Midden in de binnenstad dus, maar daar merk je helemaal niets van als je eenmaal een plekje gevonden hebt in deze gezellige ambiance vol geroezemoes.
Voor mij staat een gevarieerde drankenkaart met een leuk assortiment bieren op fles uit Nederland en België, 7 bieren standaard van de tap waaronder hun eigen Olivier Tripel en ook 4 bieren op de wisseltap. Heel leuk aan deze kaart is dat ze bij elk bier afbeeldingen hebben geplaatst van smaakassociaties zoals bijvoorbeeld banaan, koriander, vijgen, pruimen, chocolade etc.
Vandaag kies ik voor een bier van De Koninck van de wisseltap, tstbrw 01 om precies te zijn. De Koninck heeft dit bier gebrouwen als experiment en het is geschonken tijdens de opening van de nieuwe stadsbrouwerij in Antwerpen (september 2015). Als ik het goed begrepen heb komt dit bier niet in de winkels maar het is dus wel verkrijgbaar op de wisseltap bij Olivier. De mannen van De Koninck willen in het kader van innovatie eens per drie maanden blijven experimenteren met nieuwe bieren. Tstbrw 01; deze Pale Ale (7,8%) heeft een goede moutsmaak, maar blijft wel lekker doordrinkbaar. Wat mij betreft is de test geslaagd!
Naast het genieten van een biertje heb ik bij Olivier ook al meerder malen goed gegeten. Van een kleine borrelhap, een lunch met boterhammen met kroketten of een “soepke” tot een heerlijk Belgisch stoofpotje met Vlaamse frieten als avondmaaltijd.
Café Olivier is 7 dagen per week open van 10.00 of 11.00 uur in de ochtend tot middernacht en op do t/m za tot 02.00 uur. Het adres is misschien ook wel handig: Achter Clarenburg 6a. Ga zeker even een biertje drinken als je in Utrecht bent, echt de moeite waard!
*Maria Minor is van oorsprong een schuilkerk. In de zestiende eeuw, ten tijde van de reformatie en de beeldenstorm, kon het gevaarlijk zijn openlijk je geloof te belijden en werden er panden gebouwd die van buitenaf op een gewone woning leken, maar van binnen een kerk herbergden. In Olivier zijn zoveel mogelijk elementen van de ‘schuilkerk’ uit 1860 behouden, zoals de altaarnis, de gewelven en het orgel. bron