Op koudere dagen kun je jezelf de hele dag verheugen op dat winterse stoofpotje dat op het fornuis staat te pruttelen. Een krachtige stoofpot met vlees gestoofd in bier en afgemaakt met pure chocolade. Serveer dit stoofpotje met knapperige frieten of een smeuïge stamppot en drink er een stevig winters bier bij.
Ingrediënten voor 4 – 6 personen
1 kilogram riblappen
2 witte uien
1 teen knoflook
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel grove mosterd
2 eetlepels tomatenpuree
2 flesjes bier, bijvoorbeeld dubbel, bockbier of quadrupel
2 kruidnagels
2 laurierbladeren
50 gram extra pure chocolade
klont boter om in te bakken
zeezout
versgemalen zwarte peper
Zo maak je het…
Snipper de uien. Zet een ruime stoofpan op het vuur en fruit de uien in een flinke klont boter. Snijd de riblappen in grove stukken, bestrooi met peper en zout en bak rondom bruin. Voeg knoflook, paprikapoeder, tomatenpuree en een lik mosterd toe en bak even mee.
Schenk twee flesjes bier bij het vlees en breng de stoofpot aan de kook. Voeg de kruidnagels en de laurierbladeren toe en laat in ruim drie uur zachtjes gaar sudderen. Roer elk half uur even door. Voeg op het laatste de chocolade toe, roer door, en kruid af met versgemalen peper en zout.