Oersoep en brewpub Stoom

1
2802

Door het mooie herfstkleurige Kronenburgerpark en langs de Waal loopt de route van het centraal station in Nijmegen naar de brouwerij van Oersoep (ruim 20 minuten lopen). In het oude Honig complex zijn zo’n 3 jaar geleden een aantal toffe initiatieven gestart, waaronder dus Oersoep!

Marlies is vandaag gezellig met me mee en we worden hartelijk ontvangen door Joyce en Hans van Oersoep. Vol enthousiasme krijgen we een uitgebreide tour door de brouwerij. De brouwketels staan in dezelfde ruimte als voorheen de soepketels stonden. Toch is de naam Oersoep (hoe toepasselijk ook!) niet ontstaan vanwege de locatie, zoals ik van te voren wel dacht. Nee, Oersoep verwijst naar het begin van het leven. Het is een mengsel van organische stoffen en water, dat ontstaan is door reacties in de oeratmosfeer van de aarde. bron 

IMG_20151030_225531  IMG_20151030_225656  IMG_20151030_225828

Oersoep laat zich inspireren door oude brouwmethoden en tradities, maar met een eigen draai! Achter in de brouwerij staan enorme houten witte- en rode wijnvaten. Een gedeelte van deze vaten is  8 jaar oud en sommige wel 30! Het bier in deze foeders rijpt van 3 maanden tot zelfs 3 jaar. Op dit moment is het o.a. wachten op de “Funky Tripel”. Over een half jaar kunnen we het resultaat proeven! Ja.. dit noemen ze niet voor niets “slowbeers”. Naast het brouwen van deze bijzondere “slowbeers” en natuurlijk ook de “clean bieren”, onderscheidt Oersoep zich door het brouwen van bier van spontane vergisting, “wilde bieren”. In een aparte ruimte boven de brouwerij staat een koelschip waarin het bier ‘s nachts afkoelt. Door het openzetten van diverse luiken komen gisten uit de buitenlucht in het bier, wat zorgt voor spannende, unieke smaken!

Na deze indrukwekkende rondleiding is het tijd voor bier! Hiervoor gaan we naar de brewpub: Stoom. Een super gezellige, sfeervolle ruimte. Mooi vind ik dat, hoe ze het voor elkaar krijgen dat zo’n stoere, industriële ruimte toch zo knus aanvoelt. Het halve Oersoep team zit inmiddels bij ons en met veel passie vertelt brouwer Kick over zijn bieren die we uiteraard mogen proeven! “Wild at Heart” bijvoorbeeld, is een Vlaams Rood waarbij wilde gist is toegevoegd. Ik ruik een fijne “boerderijgeur” en proef een heerlijke zuurtje van kersen. We proeven o.a. ook een fruitig Witbier “Blanco” met een aangename licht zure nasmaak en een fris en fruitig Hoppig Blond bier “Hopfather”. Mijn favoriet van de avond is een complexe Saison / Farmhouse Ale met subtiele fruit smaken en een mooie zure, droge afdronk. Het bier was “Brettalicious”!

IMG_20151031_184456  IMG_20151109_142647  IMG_20151109_141751

We zitten niet voor niets bij STOOM beer&food dus laat maar komen die worst- en kaasplank! Ben je er klaar voor?! Oude kaas, blauwe kaas, smeuïge kaas, uh kaas?, grove mosterd, uien compote, verschillende vleeswaren, een soort reuze kappertjes, verse tartaar en heerlijke vers gebakken stukken brood met olie.. Heb je al honger gekregen? Snap ik! Dit is alleen “nog maar” de worst- en kaasplank. De verschillende burgers en andere bites die langs kwamen zagen er ook erug goed uit.

Het gaat goed met Oersoep! De huidige brouwcapaciteit van Oersoep ligt op 4000L per week, echter de vraag (vanuit binnen- en buitenland) naar het bier is enorm waardoor uitbreiding van de brouwerij noodzakelijk is. Zeker ook om de kwaliteit van de bieren hoog te houden! Daarom is afgelopen mei gestart met crowdfunding. En met succes want binnen 3 maanden was het gevraagde bedrag behaald (en zelfs meer!) en kan de uitbreiding vorm gaan krijgen! Wat gaan ze met het geld doen? Er komt een grotere brouwinstallatie en meer tanks waardoor de brouwcapaciteit wordt verdriedubbeld, ook wordt geïnvesteerd in meetapparatuur en er komt een afvulinstallatie.

IMG_20151109_141809  IMG_20151109_142324  IMG_20151109_142312

Ook STOOM beer&food gaat uitbreiden! Sinds de opening in 2014 is de brewpub meegegaan met de stijgende lijn van het craftbeer. Na 2 kleine uitbreidingen volgt nu een grote stap met de uitbreiding naar boven. Op deze “vide” komt een extra bar met 10 tapkranen. Daarnaast krijgt de keuken een metamorfose en er komt een extra voorbereidingskeuken. Nog een paar leuke nieuwtje: er komen meer tap take-overs, biercolleges en -masterclasses! Of wat dacht je van een podium met loungehoek?! En en en.. een full American menukaart! Dus veel houtgestookt en gerookt vlees, BBQ, burgers etc.. Kortom lekker ambachtelijk en robuust eten. 

Wil je ook een rondleiding door de brouwerij met een proeverij?

stoom

Vorig artikelDe Blauwe IJsbeer – Mooi Weer IJsbeer | De Schotse IJsbeer
Volgend artikelGruitnoten | Sint lekkernij met biertwist
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

1 REACTIE

  1. Hmm it appears like your website ate my first comment
    (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m
    thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.
    Do you have any recommendations for inexperienced blog writers?
    I’d certainly appreciate it.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.