De Blauwe IJsbeer – Mooi Weer IJsbeer | De Schotse IJsbeer

0
2428

Naar eigen zeggen heeft Bierbrouwerij De Blauwe IJsbeer in 2012 het unieke recept* ontdekt van het bier uit de tijd van Willem Barentsz. De tijd van Nova Zembla waar de manschappen door ijsberen werden belaagd. Bij de ontdekking van het Behouden Huys zijn ook biervaten gevonden en bij een mislukte poging om deze te ontdooien, is op de achterkant van een ijsberenpels een nieuw recept gekrabbeld. *De Blauwe IJsbeer heeft dit recept verfijnt en zo ontstond “Weijsbeer” het eerste bier van de Nieuwpoortse brouwerij. bron

Het assortiment is inmiddels flink uitgebreid en voor mij staan twee behoorlijke flessen bier (50 cl.) die ik ga proeven. Ik ben benieuwd of de Tripel en de Schotse Ale net zo interessant zijn als het bockbier.

Mooi Weer IJsbeer
Brouwerij: De Blauwe IJsbeer
Biertype: Tripel Anders
Alcoholpercentage: 8%

Wat zie ik?
Ah nu snap ik “Tripel Anders”… dit bier is bruin van kleur, een beetje rood bruin zelfs en ook troebel. Niet wat je van een Tripel verwacht. Het schuim is mooi, fijn en heeft een licht bruine kleur. 

Wat ruik ik?
Een heerlijk zoete geur van karamel en toffee.

Wat proef ik?
Het is een redelijk zoet bier met karamel en toffee tonen maar ook met een heerlijk bittertje erdoor! Het bier bevat een subtiele koolzuurprikkeling, is licht romig en heeft een redelijke body. De nasmaak is kort en wat zoet plakkerig.

Wat eet ik hier bij?
Ik heb deze tripel gebruikt als ingrediënt voor het beslag van bier bilini’s. Ook de bierspijscombinatie – bier blini’s met zalm en een “Mooi Weer IJsbeer” – was top!

Biermoment
Het bier heet “Mooi Weer IJsbeer”, maar ook zeker in het najaar kan ik deze krachtige tripel waarderen!

Weetje
Deze tripel is gebrouwen met water, hop, gist, een geheim ingrediënt en 4 verschillende gerst soorten.

IMG_20151104_230002  IMG_20151104_130817  IMG_20151104_141513

De Schotse IJsbeer
Brouwerij: De Blauwe IJsbeer
Biertype: Schotse Ale
Alcoholpercentage: 8%

Wat zie ik?
Het bier is wat troebel en oranje/bruin van kleur. Het schuim is ontzettend vol en stevig met mooie fijne bellen. Het schuim blijft ook na verloop van tijd goed stabiel, mooi om te zien!

Wat ruik ik?
Ik ruik een zoete mout geur en ook wat karamel.

Wat proef ik?
Een karamel zoete, zachte Schotse Ale met een medium body en ook weer die fijne koolzuurprikkeling. Als het bier wat warmer wordt proef ik ook iets van rozijn. Het subtiele, ietwat kruidige bittertje in dit bier is echt een toevoeging. Dit proef je ook bij de afdronk. 

Wat eet ik hier bij?
Ook gezien het jaargetij denk ik aan een gevulde portobello. 

Biermoment
Een prima bier om je avond in de pub mee te openen. Als die pub dan ook nog eens in het mooie Schotland staat dan is het plaatje helemaal compleet!

Weetje
Het assortiment aan IJsberen bestaat momenteel uit 5 bieren; Weijsbeer, Schotse IJsbeer, Mooi Weer IJsbeer, Gouwe Ouwe IJsbeer en de Weijsbeer Bock.

Vorig artikelBier blini’s met zalm
Volgend artikelOersoep en brewpub Stoom
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.