3 x lente bier

0
2028

Het is voorjaar! De dagen worden langer, de temperatuur gaat (hopelijk snel) omhoog, lammetjes dartelen in de wei, alles begint weer te groeien & te bloeien en ja daar hoort ook lente bier bij. Frisse, dorstlessende, meestal blond kleurige bieren met een alcoholpercentage van rond de 6,5%. Ook gebruik van kruiden en vruchten in dit bier is niet raar…

Veel brouwerijen brouwen een lente bier en vandaag heb ik er drie geproefd! Een mooi fris en hoppig lente bier van Muifelbrouwerij, gevolgd door een wat zoetige en fruitige Maneblusser en tot slot een bijzonder voorjaarsbier met tijm, gebrouwen door brouwerij De 7 Deugden.

IMG_20160320_143912

Lente Bier
Brouwerij: Muifel Brouwerij
Biertype: Session India Pale Lager – een milde variant op een IPA
Alcoholpercentage: 5,5%

Wat zie ik?
Bleek-geel helder bier met een mooie koolzuurpareling en inzakkend wit schuim uit fijne mousse.

Wat ruik ik?
Frisse, hoppige, harsachtige geuren met een vleugje van gedroogde abrikozen.

Wat proef ik?
Fris, hop-bitter bier met een medium body, een fijne hoeveelheid koolzuur en een bittere, harsachtige nasmaak.

Wat eet ik hier bij?
Een portie inktvisringen of een wit-visje lijkt me een lekkere combinatie.

Biermoment
Zoals de naam al zegt is de lente een prima biermoment, maar ook in de zomer is dit een mooi, verfrissend bier.

Nog een keer?
Dit is een fijn gehopt bier wat mooi in balans is en waarvan je er meerdere achter elkaar kunt drinken op het terras en dat ga ik ook zeker doen als ik de kans krijg!

Weetje
Lente Bier is gehopt met Chinook, Columbus en Amarillo hop.

 

IMG_20160320_144115

Maneblusser Lente
Brouwerij: Het Anker
Biertype: Lente Bier
Alcoholpercentage: 6,5%

Wat zie ik?
Bleek-geel helder bier met een witte, stevige, ‘fluffy’ schuimkraag.

Wat ruik ik?
Een heerlijk frisse citrusgeur met ook kruidigheid van koriander.

Wat proef ik?
Frisheid, zuur maar ook zoet van citrusfruit als citroen en sinaasappel met een subtiele kruidigheid en een bittertje. Een medium body en een zoetige, heel licht alcoholverwarmende afdronk.

Wat eet ik hier bij?
Misschien ligt het aan het land van herkomst van dit bier dat ik hier aan denk, maar ik krijg gelijk zin in Belgische patat met stoofvlees.

Biermoment
Genieten in de lentezon, gezellig op een terras met m’n vrienden!

Nog een keer?
Ja!

Weetje
In de nacht van 27 op 28 januari 1687 wierp de maan haar gloed op de spits van de St. Romboutstoren die in de hevel gehuld was. “Brand, de toren staat in brand!” riep een dronkaard. De noodklok werd geluid en iedereen snelde ter hulp. Nog vóór de spits bereikt werd, schoof de maan zachtjes door de nevel en sindsdien zullen de Mechelaars voor altijd “De Maneblussers” blijven. bron: website brouwerij Het Anker

 

IMG_20160320_144006

Spring+Tijm
Brouwerij: De 7 Deugden
Biertype: Lente Bier met tijm
Alcoholpercentage: 6,5%

Wat zie ik?
Licht amberkleurig mistig bier met neerslaand schuim – een klein randje schuim met fijne belletjes blijft overeind.

Wat ruik ik?
Een flinke bak tijm komt je neus binnen!

Wat proef ik?
Behoorlijk zoet, kruidig bier waarbij de tijm er echt uitspringt tot aan de afdronk. Een medium body en de afdronk is verder redelijk droog en ook lijkt het of ik wat zout proef.

Wat eet ik hier bij?
Kip uit de oven met citroen, tijm en knoflookboter en wat krielaardappeltjes erbij.

Biermoment
Na een dagje tuinieren is dit een heerlijk genietbier.

Nog een keer?
Het is een interessant biertje om een keer te drinken en waarvan ik heb genoten, maar door de uitgesproken en zeer specifieke smaak blijft het bij mij daar wel bij.

Weetje – Moedig bier gebrouwen door moedige mensen
In brouwerij De 7 Deugden werken mensen voor wie een gewone baan niet weggelegd is. Zij werken met hart en ziel aan zichzelf en aan een lekker glas bier. Ze werken bij deze Amsterdamse brouwerij zo duurzaam mogelijk en gebruiken vrijwel uitsluitend biologische grondstoffen.

Vorig artikelProefbier | Het nieuwe bierspijs kookboek van Arvid C. Bergström
Volgend artikelLentestamppot met kaas en krokante uitjes
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.