Kip uit de oven met tutti frutti

0
6025

Heb je geen zin om lang in de keuken te staan met kerst (of elke andere dag van het jaar), maar wil je toch een smaakvol hoofdgerecht op tafel zetten? Het kan bijna niet eenvoudiger dan met deze kip uit de oven. Heerlijk die malse, kruidige kip en net iets meer speciaal door het toevoegen van de zoete tutti frutti. Daarnaast combineert het fruit erg goed met zowel een Tripel Karmeliet als een Dubbel van Texels. Kook de tutti frutti met appelsap en kaneel of vervang de sap eens voor een donker speciaalbier.

Terwijl de kip gaar wordt in de oven proosten jij en je gasten alvast met een biertje, easy x-mas!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele scharrel kip
  • kipkruiden
  • klontje roomboter
  • zakje tutti frutti a 500 gram
  • appelsap 500 ml (eventueel vervangen door 2 flesjes donker bier)
  • donker bruine basterd suiker, 3 eetlepels
  • kaneel
  • bier om bij het gerecht te combineren, bijvoorbeeld Texels Dubbel of Tripel Karmeliet

Zo maak je het…

  • (een dag voordat je de kip uit de oven wilt serveren aan je gasten laat je de tutti frutti wellen in het sap)
  • doe de tutti frutti in een afsluitbaar bakje en voeg de appelsap (of het bier) toe aan het fruit met 3 eetlepels basterd suiker en wat kaneel… laat een nacht staan
  • een klein 2 uur voordat je gaat eten verwarm je de oven voor op 180 graden
  • haal de kip uit de verpakking en wrijf goed in met de kipkruiden
  • leg in een ovenschaal en doe er een klontje roomboter bij
  • afhankelijk van het gewicht gaat de kip ongeveer 1,5 uur in de oven – draai de kip om na 1 uur
  • doe nu de tutti frutti in een steelpan en verwarm langzaam zodat het inkookt (15-20 minuten)
  • (het fruit en de kip zijn nu ongeveer tegelijkertijd klaar)
  • serveer de kip uit de oven met knapperige frietjes en een van de twee biersuggesties, of beide!

Smakelijk!

Vorig artikelLekkerste Huisbier van Nederland 2016
Volgend artikelWitte Beer – Gebrouwen door Vrouwen
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.