Gouden Carolus Indulgence Botanik is de derde smaakexpressie uit de gelimiteerde ‘Indulgence’ serie van brouwerij Het Anker uit Mechelen. Botanik is een blond bier gebrouwen met gerst en tarwe waarbij tijdens de rijping een mengsel van vier verschillende kruiden is toegevoegd, namelijk; vlierbloesem, engelwortel, kruidnagel en rozemarijn. Een kruidencombinatie die ik nog niet ben tegengekomen in een bier en daarnaast heb ik nog nooit gehoord van het kruid engelwortel. Een ietwat mysterieus bier dus waar ik behoorijk benieuwd naar ben.
Botanik
Vier verschillende kruiden zijn toegevoegd aan het Botanik-mengsel van dit bier. 1. Vlierbloesem heeft een typische uitgesproken geur en smaak die zeer parfumatisch is en ook zoet en fris. De vlierbloesem is een geneeskrachtige plant (met name bij hoest, verkoudheid en griep) waarvan je ook nog eens heerlijke limonade kunt maken. 2. Het blad van de engelwortel heeft een enigszins bittere smaak en de stengel smaakt muskusachtig. 3. Kruidnagel is een specerij met een zeer overheersende, pikante en warme geur en smaak die populair is in de Chinese, Indiase, Russische en Griekse keuken. In Nederland wordt de kruidnagel traditioneel vooral in de wintermaanden gebruikt in stoofpotjes, rodekool, bij wild of in kruidcake bijvoorbeeld. 4. Rozemarijn is zo’n typische smaak uit de Italiaanse keuken. Het heeft een frisse smaak van dennen met een vleugje harsig zoet.
Time to taste!
Gouden Carolus Indulgence Botanik bevat 8,5% alcohol en is in de zomer van 2017 uitgebracht. Het is een ongefilterd (troebel) zwaar blond bier wat is hergegist. De frisblonde kleur en de stevige witte schuimkop maken het een aantrekkelijk bier om te zien. Ik ruik een enorm uitgesproken kruidenboeket van rozemarijn, kruidnagel en ook die typische parfumachtige geur van vlierbloesem is duidelijk aanwezig. De engelwortel ruik ik niet terug in de geur, maar dat is waarschijnlijk omdat ik dit nog nooit bewust heb geroken en ik geen referentie heb.
Het bier is kruidig en warm alcoholisch met een bittertje en een droge afdronk. Ook de vlierbloesem komt naar voren in de smaak, en het bier heeft iets fruitigs. Botanik smaakt niet overdreven hoppig bitter, dus ik vraag me af of het bittere wat ik proef ook deels afkomstig kan zijn van de engelwortel? Al met al is het een behoorlijk stevig bier wat binnenkomt en waarvan ik even moest wennen aan de uitgesproken smaak (wat vooral komt door het geparfumeerde karakter van de vlierbloesem, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak). Het warmende en complexe maken dit bier er eentje waar je echt even voor moet zitten en de grootte van de fles nodigt uit om het bier te delen.
Foodtip!
Een beenhammetje met rozemarijn, honing en mosterd uit de oven lijkt me hier erg lekker bij. Of wat dacht je van een burger met Zwitserse kaas, rozemarijn en gemarineerde champignons. Doordat het bier behoorlijk wat koolzuur bevat en een licht bittertje gaat het prima samen met een blokje extra belegen kaas. De kruidigheid en de complexiteit maakt het een interessant bier om te drinken bij een kaasfondue.