Halloweenstoof met koffie en pompoen | Griezelig goed met een pumpkin ale

0
1663

Ben jij al klaar voor het jaarlijks potje griezelen tijdens Halloween? Verkleed langs de deuren voor snoep of een plagerijtje, dansen op een halloweenfeest, gillen in een spookhuis of in een donkere bioscoopzaal de film IT kijken (verscholen achter een grote bak popcorn)!!

In Nederland is Halloween nog niet zo’n enorm feest als in bijvoorbeeld Amerika, maar toch hou ik ervan! En dan niet van de horrorclowns, maar vooral het bakken en koken met pompoen en het proeven van verschillende pumpkin ales. Het bedenken van een halloweenwaardig gerecht en het zoeken naar telkens andere pompoenbieren is inmiddels mijn eigen traditie geworden. Dit jaar op het menu; halloweenstoof en twee spannende pumpkin ales die dit gerecht griezelig goed maken.

“Trick or treat!”

Stoofpot van heerlijke malse sukadelappen en pompoen. Door de toevoeging van koffie komen er licht geroosterde smaken in de halloweenstoof. De pompoen zorgt voor een zachte, zoete touch en brengt het geheel in balans. Lekker met “al dente” tagliatelle of knapperige aardappelpartjes uit de oven.

Halloweenstoof

Ingrediënten voor 4-6 porties
800 gram sukadelappen
1 flespompoen
300 ml sterke koffie
2 uien, gesnipperd
2 plakken ontbijtkoek
2 eetlepels grove mosterd
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel rode wijnazijn
1 flinke eetlepel donkere basterdsuiker
2 laurierbladeren
1 bosje verse tijm
peper, zout, olijfolie
Extra tagliatelle of aardappelpartjes

Wat je nog meer nodig hebt…
stoofpan en een stoofplaatje
bindtouw voor de takjes tijm

Zo maak je het…
Snijd de sukadelappen in grove stukken, bestrooi met peper en zout en bak goudbruin in wat olie in de stoofpan. Schep het vlees uit de pan – laat even rusten – en bak de gesnipperde uien twee minuten in diezelfde pan.

Voeg het vlees weer toe, samen met de koffie, tomatenpuree, rode wijnazijn en suiker. Besmeer de peperkoek ruim met mosterd, snijd in stukken en voeg ook toe aan de stoofpot.

Bind de takjes tijm samen met bindtouw en doe samen met twee laurierblaadjes in de pan. Laat het geheel minstens 3 uur stoven voor heerlijk mals vlees.

Snijd de flespompoen doormidden, verwijder de pitten en hak in grove stukken. Voeg de pompoen toe aan de halloweenstoof en laat gaar stoven in 20 minuten.

Pompoenbier

Net zoals het halloweenfeest zijn ook pumpkin ales populair in Amerika. Behoorlijk volle herfstbieren, gebrouwen met pompoen en diverse kruiden.

Flying Dog Brewery | The Fear | 9%
Een donker kleurende pumpkin ale met geuren van chocolade, koffie, laurier en gebrande karamel. Het bier heeft een behoorlijk volle body, smaakt bitterig en gebrand met een zoetje en een alcoholverwarmende (redelijk droge) afdronk. Deze pumpkin ale brengt de koffietonen uit het gerecht naar voren wat zorgt dat bier en spijs samenkomen.

vandeStreek | Pumpkin | 7%
Niet enkel in Amerika, maar ook de Nederlandse brouwers druven het aan om dit seizoensbier te brouwen. Het pompoenbier heeft een diep oranje kleur en een kruidig aroma van kaneel, kardemon, kruidnagel, laurier en peperkoek. Zoet bier met een volle body en niet zuinig in z’n kruidigheid. De zoete pompoensmaak versterkt de pompoen in de halloweenstoof en maakt het geheel wat zoeter.

Vorig artikelHet Veem: brouwerij, proeflokaal en bierwinkel in Eindhoven
Volgend artikelBierige dingen in beeld #10
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.