Hamburger en bier een meesterlijk duo! Er zijn tegenwoordig veel goede hamburgertenten te vinden waar ze naast fantastische burgers ook veel mooie bieren schenken. Zo heb je in Den Bosch “Bar35” en in Eindhoven “de Burger”. Om maar een paar voorbeelden te noemen.. Voor mij in ieder geval genoeg inspiratie om zelf te experimenteren met dit veelzijdige ‘broodje’ met een bijpassend bier natuurlijk.
Vandaag heb ik alle ingrediënten die ik lekker vind bij elkaar op een broodje gemikt met als resultaat een super smakelijke hamburger! Het ingrediënt wat het meest overheerst is blauwe kaas, vandaar dat ik heb gekozen voor de combinatie met een krachtige IPA!
Ingrediënten voor 2 hamburgers
- 2 hamburgers – ik heb gekozen voor Angus beef
- 2 hamburgerbroodjes
- 1 avocado
- blauwe kaas
- 4 plakjes ontbijtspek
- 1 ui
- 1 tomaat
- een handje rucola
- olijfolie
Bereiding
- bak in een droge koekenpan het spek knapperig en leg weg op een keukenpapiertje
- snijd de ui in ringen, bak de uienringen en zet ook deze even apart
- bak nu de hamburger met wat peper en eventueel wat zout
- de laatste paar minuten laat je de blauwe kaas op de burger smelten
- ondertussen dat je de hamburger bakt snijd je de tomaat in plakken en prak je de avocado
- snijd het broodje open en besprenkel met wat olijfolie
- grill het broodje een paar minuten in de oven
- alles is nu klaar om de burger op te bouwen;
– avocado
– tomaat
– gebakken uien
– hamburger met gesmolten blauwe kaas
– knapperig spek
– rucola
Tip: Lekker om er wat chips bij te eten!
I.P.A. – Brouwerij ‘T IJ
Deze India Pale Ale is een donkerblond bier met een uitgesproken hopsmaak. Er is zowel bij het brouwen als tijdens het rijpen hop aan het bier toegevoegd. De krachtige smaak van dit frisse bier is een goede match met de intense blauwe kaas. Zowel het bier als de burger komt goed tot zijn recht in deze bierspijs combinatie.
Wat vind jij een aanrader in amsterdam als het om een goede burger betreft yvonne
http://www.nachtbierkoerier.nl
Hallo,
Heb je ook nog een goede biertip als ik een grainfet runderburger heb met allerlei toppings maar niet de blauwe kaas. Past hier de IPA ook bij of zou je hier iets anders voor adviseren?
Heb je sowieso suggesties voor een bieropbouw? Wil nl. dit jaar met kerst een menu maken met bijpassende bieren. Hoofdgerecht is de burger (vinden de kids ook lekker!). Voorgerecht is iets met zalm, tussengerecht een soep en een dessert.
Alvast bedankt.
Grt, Marco
Hi Marco,
Bij de burger die je noemt is het voornamelijk belangrijk dat je een bier kiest die de toppings aan kan. Heb je heftige smaken dan moet daar tegenover een bier staan die overeind blijft. Of een IPA past bij de burger die je noemt vind ik moeilijk te zeggen als ik de rest van de ingrediënten niet ken. Ik zou zeggen maak de burger van te voren en probeer er een IPA bij.. past het niet ga dan experimenteren.. Dit geldt eigenlijk ook voor de rest van je kerstdiner. Zorg dat de intensiteit van het bier en het gerecht overeen komen. Daarnaast kun je werken met ‘smaakhaakjes’. Vette zalm combineert mooi met een bier met redelijk wat koolzuur. Heb je wel eens van een bier gehoord als Dues? Dit noemt men ook wel een “champagne bier” en wellicht is dit een leuke combi? Het is ook echt proberen bij een bierspijs combinatie… Meer tips zijn lastig te geven omdat een bierspijs combinatie alleen werkt als je duidelijk hebt welke ingrediënten een gerecht bevat en hierbij kies je dan een bier.. Denk bijvoorbeeld bij ‘smaakhaakjes’ aan karamel, chocolade, gerookt, honing, vanille, fruit etc..
Ps. qua toetje kan ik wel adviseren om een dubbel bier te drinken bij een karamel dessert.. of wat dacht je van een quadrupel (bijvoorbeeld Rochefort 10) in combinatie met een chocolade brownie?!