Wat zijn blini’s dan?! Simpel gezegd is het een kleine pannenkoek of een groot poffertje maar dan ietsje dikker en veel luchtiger. Blini’s zijn van Oost-Europese afkomst en worden warm gegeten, vaak met room en een hartige topping van vlees of vis. Er zijn ook zoete variaties met jam of honing voor bij de thee. Mijn variant is een beslag met bier erin verwerkt in plaats van melk. Ik heb gekozen voor een Tripel bier “Mooi Weer IJsbeer” van De Blauwe IJsbeer. Een krachtig bier voor in het beslag en het overige bier (50 cl. fles) schenk ik uit als combinatie met dit gerecht.
Ingrediënten voor 12 blini’s
- 100 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei, gesplitst
- 125 ml bier, bijvoorbeeld een Tripel (als het beslag te dik is, dan voeg je iets meer bier toe)
- 100 g zalm
- bakje crème fraîche (200 ml)
- bieslook
- citroensap
Bereiding
- roer de crème fraîche los met een klein beetje citroensap, peper en zout
- snijd de bieslook fijn en roer (ongeveer een handje) er door
- zet het room mengsel even in de koelkast en start met de blini’s
- zeef de bloem en de bakpoeder in een kom en voeg het zout toe
- splits het ei
- voeg de helft van het bier toe aan het ei geel en klop goed
- voeg het ei-bier-mengsel voorzichtig bij het meel
- giet het overige bier ook bij het meel en meng tot een mooi beslag
- klop het eiwit stijf in een aparte kom en spatel bij het beslag
- verwarm een koekenpan op hoog vuur en doe wat olie of boter in de pan
- bak ongeveer 3 tot 4 blini’s tegelijk, afhankelijk van de grootte van je koekenpan
- wacht tot het beslag mooi bruin is aan de onderzijde en keer dan om
- serveer de bier blini’s met een klodder room en zalm
Smakelijk!