Smaakavontuur update! Hertog Jan Vatgerijpt

2
2744

In september schreef ik over de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt-serie. Vanaf toen is mijn persoonlijke smaakavontuur begonnen en mag ik dit rijpingsproces van dichtbij volgen. Onlangs heb ik weer drie samples geproefd en is het tijd voor een update! Voor wie het allemaal gemist heeft nog even een samenvatting tot nu toe… 

Het smaakavontuur begint…
Hertog Jan Grand Prestige ligt sinds mei te rijpen op drie verschillende type houten vaten; Cognac, Bourbon en Port. In september startte mijn persoonlijke smaakavontuur bij de brouwerij in Arcen en heb ik van alle drie de varianten mogen proeven. Mijn persoonlijke favoriet op dat moment was de Port-variant; met een uitgesproken aroma, een volle, kruidige en fruitige smaak.

Goose Island
In oktober is bekend gemaakt dat er niet drie, maar vier varianten zijn van de serie Vatgerijpt. Niet alleen in Arcen, maar ook in Amerika ligt de Grand Prestige te rijpen. In Chicago om precies te zijn, bij Goose Island. Grand Prestige rijpt hier op verschillende soorten bourbonvaten, waaronder vaten waar voorheen Bourbon County Stout in heeft gelegen. (Bourbon County Stout van Goose Island is enorm populair. Jaarlijks wordt er een gelimiteerde oplage afgevuld waarvoor mensen rijen dik staan te wachten om een fles te bemachtigen!). 

Er is in oktober zelfs een fan overgevlogen naar Chicago om als een van de eerste deze extra variant te proeven. Mark Leeuwerik won de prijsvraag van Hertog Jan en deed verslag over zijn reis op Bierista.

Reserveer je fles vatgerijpt
Dan was er in november nog de Hertog Jan Grand Prestige dag bij de brouwerij in Arcen waarbij de echte fans de gelegenheid kregen om alvast een fles van de vatgerijpt-serie (of alle vier!) te reserveren. Ook de online voorverkoop is gestart op www.hertogjan.nl/vatgerijpt. ‘Cognac’ en ‘Port’ zijn vooralsnog uitverkocht, maar tijdens de reguliere verkoop komen er meer flessen beschikbaar.

Smaakavontuur update!
En dan nu mijn eigen vatgerijpt-smaakavontuur. In september was de Port-variant mijn favoriet, dit is inmiddels veranderd naar ‘Cognac’. Overall zijn alle drie de varianten meer in balans gekomen en verbeterd ten opzichte van de vorige proefronde. Per variant heb ik een smaakwiel ingevuld en notities gemaakt. Je ziet in elk smaakwiel een roze lijn die staat voor het proefmoment in september en de paarse lijn heb ik begin december erbij gezet. De vijf punten die zijn opgenomen in het smaakwiel zijn; kruidig, gedroogd fruit, karamel, vanille en citroen.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_3″ spacing=”yes” last=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” link=”” hover_type=”none” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Cognac[/fusion_builder_column]
[fusion_builder_column type=”1_3″ spacing=”yes” last=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” link=”” hover_type=”none” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Port[/fusion_builder_column]
[fusion_builder_column type=”1_3″ spacing=”yes” last=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” link=”” hover_type=”none” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””]

Bourbon[/fusion_builder_column]

Cognac; deze variant heeft de grootste smaakontwikkeling ondergaan in de periode van september tot december. Het blijft nog steeds de minst uitgesproken variant, maar dat is wat mij betreft niet negatief. ‘Cognac’ is zacht en fruitig van smaak met zoete tonen van karamel en een lichte kruidigheid.

Port; ook ‘Port’ is (een klein beetje) verbeterd ten opzichte van het proefmoment in september. Qua intensiteit zit de variant tussen ‘Cognac’ en ‘Bourbon’ in. ‘Port’ is fruitig en kruidig van smaak met zoete tonen van karamel, kokos en chocolade. Het vanille-karakter is flink toegenomen en het citrus-gehalte is hoger. Ik hoop dat het zure niet verder doorslaat!

Bourbon; De Bourbon-variant is (net als de ander twee) meer in balans gekomen. Het zoete is wat afgenomen en er is een subtiel zuurtje ontstaan. Toch blijft het de meest intense van de drie. ‘Bourbon’ is krachtig en fruitig van smaak met tonen van chocolade, rozijnen, karamel en vanille. Behoorlijk krachtig en alcoholverwarmend.

De bieren van de vatgerijpt-serie liggen nog steeds te rijpen op de verschillende vaten en ontwikkelen waarschijnlijk nog tot aan de volgende proefronde. Of dit ten goede is of niet is nog afwachten, maar ik kijk alweer uit naar de volgende ronde en deel daarna uiteraard wederom mijn bevindingen.[/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Vorig artikelJopen – Hops & Myrrh
Volgend artikelBierliefde jaaroverzicht #bestnine2016
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

2 REACTIES

  1. Gaaf hoor! Rijpen van bier is zo cool! Ik kan alleen zo moeilijk wachten tot ik er een open kan trekken haha. Bij de smaakwielen is alleen niet duidelijk welke bij welke variant hoort. In de mobiele versie van je site (op mijn mobiel) zie ik drie foto’s en dan drie namen eronder.

    • Ja, dat is ook verleidelijk! Twee stuks kopen? De smaakwielen staan in de volgorde zoals het eronder staat (plus de tekst), dus Cognac, Port en als laatste Bourbon. Het wordt op de mobiele versie inderdaad niet prettig weergegeven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.