Wat een fijne verfrissing zijn deze Gose’s van Anderson Valley. Ik dronk een blikje van zowel de ‘gewone’ variant als een Blood Orange Gose (er is ook nog een variant met meloen). Gose dus! bier van spontane gisting, afkomstig uit Duitse steden als Leipzig en Goslar en ontstaan in de late Middeleeuwen. Het zure tarwebier werd op smaak gebracht met koriander en zout. In 1966 verdween deze ooit zo populaire bierstijl. Zo’n 20 jaar later is het Gose bier terug op de markt. Maar de moderne Gose wordt niet meer spontaan vergist. De zure smaak ontstaat door een melkzuurgisting. Ook bij deze nieuwe brouwsels horen uiteraard kruiden, koriander en zout.
The Kimmie, The Yink & The Holy Gose
Brouwerij: Anderson Valley
Biertype: Gose
Alcoholpercentage: 4,2%
Wat zie ik?
Stro-blond, mistig bier met een witte snel wegtrekkende schuimkraag.
Wat ruik ik?
Een bloemige, grassige geur.
Wat proef ik?
Fris, citrus en zout met een lichte zure afdronk.
Wat eet ik hier bij?
Fish & Chips
Biermoment
In de zomer en zorg ervoor dat het bier koud is. Zodra het teveel opwarmt wordt het wat plakkerig en weeïg.
Blood Orange Gose
Brouwerij: Anderson Valley
Biertype: Gose
Alcoholpercentage: 4,2%
Wat zie ik?
Stro-blond, mistig bier met een witte snel wegtrekkende schuimkraag.
Wat ruik ik?
Een sinaasappel-explosie!
Wat proef ik?
Fris en fruitigheid van sinaasappel en ook een zuurtje en subtiel zout.
Wat eet ik hier bij?
Calamaris met een frisse sinaasappelmayonaise.
Biermoment
Het extreem fruitige in deze Gose maakt het bier interessant, zeker een aanrader in de (na)zomer!