Bier of wijn bij gerechten uit de Indonesische keuken?

Aan (rijst)tafel bij Mama Makan in Amsterdam.

0
11994
Mama Makan | rijsttafel

In de Amsterdamse Plantagebuurt aan de Spinozastraat 61 vind je Indonesisch restaurant Mama Makan. Een tijdje geleden schoof ik aan bij de rijsttafel, Mama’s specialiteit. Bijzonder leuk is dat je hier zowel een bier- als een wijnarrangement bij kunt kiezen. Dat vroeg om een kleine test…

Pittige klus

De Indonesische keuken is er eentje met veel diversiteit aan kruiden en smaken. Het ene gerecht is pittig en het andere zoet, of het heeft een klein fris zuurtje. Soms is het gestoomd, dan weer knapperig gefrituurd.

Wat drink je dan bij zo’n complexe mengelmoes aan smaken? Water is een veilige keuze maar het ‘doet’ verder niets met de gerechtjes. Onverwachte combinaties met bier of wijn kunnen verrassend goede smaken brengen, maar het blijft een pittige klus om de juiste match te vinden.

Mama Makan | Yvonne bierliefde.nlMama makan bierliefde

Bier of wijn?

Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd. Een extra smaakbijkomstigheid van bier (die je in wijn niet gaat vinden) zijn geroosterde en gekarameliseerde smaken. 

Om de authentieke en intense Indonesische smaken perfect uit te laten komen (of zelfs te verbeteren) heeft Mama Makan vier verschillende wijnen geselecteerd. Het bierarrangement bevat grotendeels de bieren van Lowlander. Op papier klinkt het fantastisch, maar wat past er beter bij Mama’s rijsttafel: bier of wijn?

Mama makan bier of wijn bierliefde

Biercocktail en kokossoep

Een gin-based cocktail met thee en gemberbier, afgetopt met Lowlander IPA. Fris met een warmende prikkeling. Een aangenaam drankje in combinatie met de Laksa Bandung (gevulde noedelsoep met kokosmelk). Deze ‘beertail’ is echt een verrijking bij de mild pittige soep. Ook de huisgemaakte sambal paprika-forward smaakt geweldig goed bij de biercocktail. Het glas cava is een prima gezelschap, maar ook niet meer dan dat. 

“Aan (rijst)tafel!”

De eerste gerechtjes komen op tafel. Lawar Ayam (kousenband met kip en kokos) Sate Lilit (saté van garnaal) en Pajri Nanas (pittige ananas in kokosmelk). In de glazen worden een Riesling wijn en een Bintang pilsener geschonken. De meeste combinaties zijn oké, maar niet bijzonder. Echt een ‘no-go’ is de combi van ananas en pils. Nee, dit keer gaat de voorkeur naar wijn.

Mama Makan rijsttafel bierliefde.nl

En door… De volgende ronde bestaat uit gerechtjes met garnalen, zeebaars, zoete aardappelen, tofu en tempeh. We drinken hier een kruidige rode wijn bij en een Lowlander white ale. De wijn combineert goed, het bier net wat minder. Bij een andere bierkeuze (eentje met wat meer zuren) had bier misschien wel de voorkeur gekregen.

De laatste ronde staat er vlees op het menu, in combinatie met een stevige rode wijn en een frisse Lowlander I.P.A. Eindelijk weer een match die klopt; de IPA doet iets met de gewokte lamskotelet in pittige kokossaus, goddelijk! De wijn combineert dan weer net even wat beter met de Ayam Asam Manis (gefrituurde kip in zoetzure saus). Bij de Rendang Daging (stoofvlees) smaakt de wijn erg lekker, maar gaat de voorkeur toch naar bier. 

Mama Makan I.P.A. bierliefde.nlMama Makan interieur bierliefde.nl

En???

Kies je voor bier of wijn bij gerechten uit de Indonesische keuken? Bestel bij een rijsttafel gewoon waar jij op dat moment zin in hebt. De rijsttafel van Mama Makan is heerlijk, maar bestaat uit zo veel verschillende gerechtjes dat het onmogelijk is om bij elke gang voor alle hapjes een perfecte match te vinden.

Bij dat ene gerechtje zorgt wijn voor een ‘hallelujah’ en dat andere gerechtje daar moet je gewoon een IPA bij drinken. Mijn conclusie is dan ook dat je elk gerecht opzichzelf moet beoordelen en combineren met de perfecte drank.

Mama Makan 

Mama Makan is een sfeervol restaurant waar je kunt genieten van een geweldige rijsttafel. Het is ruim opgezet, fris en groen met natuurlijke elementen. Aan de bar zijn maar liefst tien signature cocktails verkrijgbaar (vraag naar de ‘beertail’) en midden in de ruimte staat de aangenaam kruidig geurende open keuken –  zeven dagen per week open van 12.00 – 01.00 uur.

Het adres van Mama Makan: Spinozastraat 61 in Amsterdam. Pssst dat is dus vlakbij brouwerij ’t IJ (kwartier lopen). Idee voor een afzakkertje?

Vorig artikelBierige Dingen #19
Volgend artikelMosselen met bier | Gezellig samen happen uit de pan
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.