Grand prestige, het kroonjuweel van Hertog Jan, ligt sinds mei dit jaar te rijpen op drie verschillende type houten vaten: Cognac, Bourbon en Port. Vorige week donderdag was ik samen met een gezelschap van bierliefhebbers en fijnproevers bij de brouwerij in Arcen om de smaakontwikkeling tot nu toe te proeven van deze Vatgerijpt-serie, en dat was helemaal geweldig!
Hertog Jan Grand prestige leent zich goed voor rijpen. Met de jaren wordt de smaak van deze Gerstewijn nog intenser en krijgt het karakter van een portwijn. De Grand prestige wordt nu ook in houten vaten bewaard en de smaak ontwikkelt zich op basis van houtaroma’s – erg interessant om deze verschillende variaties aan rijpingssmaken naast elkaar te proeven.
Persoonlijk ben ik op dit moment het meeste gecharmeerd van de Port-variant; met een uitgesproken aroma, een volle smaak met kruidigheid en fruitigheid (er is gebruik gemaakt van 12 jaar oude witte Port vaten, gemaakt uit Amerikaans wit eiken). Zoals gezegd is dit een momentopname want over een aantal maanden mag ik opnieuw proeven en een paar maanden daarna weer. Op deze manier volg ik het smaakavontuur en de ontwikkelingen van de drie varianten van heel dichtbij.
Meesterbrouwer Gerard controleert zelf elke maand de status van de rijping. Denk aan het zuur-, alcohol en suikergehalte. “Ieder houten vat heeft zijn eigen specifieke micro-omgeving en een eigen historie. De verschillende jaargangen van de bourbon, cognac en port zorgen voor verschillende aroma’s en daarmee een eigen smaakpotentie”, vertelt Gerard. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. “Een schimmel of bacterie kan een infectie veroorzaken waardoor het bier niet aan de eisen voldoet”.
Om op voorhand in ieder geval het risico van zuurstofopname onder controle te houden heeft de brouwerij een eigen volautomatisch vulsysteem ontwikkeld dat met koolzuurgas het zuurstof uit het vat verdrijft. Vol trots showt Gerard ons het unieke vulsysteem wat hij samen met een collega heeft gebouwd. Vaak wordt het vullen van houten vaten met de hand of met slangen gedaan. Het risico van zuurstofopname is dan groter, waardoor het bier kan oxideren en dat gaat ten koste van de smaak en kwaliteit.
Wanneer de Vatgerijpt-serie op de markt komt? Hier is geen pasklaar antwoord voor. Het bier is in ontwikkeling en ‘klaar’ als het klaar is, in balans en optimaal gebruik heeft gemaakt van de vaten. En dit is juist wat ik zo mooi vind aan dit smaakavontuur! Volg de laatste updates via #vatgerijpt
Hoi Yvonne,
Onze vraag is, wanneer is het Hertog Jan Grand Prestige uit bourbonvaten rijp en beschikbaar.
Vriendelijke Groet Eelco en Riet Kraaij.
Hoi Eelco en Riet, ik durf het even niet met zekerheid te zeggen maar als ik het goed heb begrepen is dat ergens in februari 2017. Mocht ik het definitief weten dan horen jullie het ook. Groetjes