Als je in Italië bent, dan mag je elke dag een ijsje eten. Een goede vriendin deed deze uitspraak eens tijdens een kampeervakantie aan de Italiaanse meren. Voor mij is het inmiddels een soort van regel geworden die ik zonder tegenstribbelen naleef. Je komt immers zelden bedrogen uit als je zo’n heerlijke gelato besteld. Niet alleen in Italië, maar ook in Nederland zijn er ijssalons te vinden met smaakvolle, creatieve creaties van de hoogste kwaliteit. Intelligentia ICE bijvoorbeeld, een zogenoemde smaakbar gevestigd op Strijp-S in Eindhoven. Ik vroeg eigenaar Björn Cocu naar het geheim van zijn succes, én naar de ijstrends van deze zomer.
‘Hip and happening’ in ijsjesland
Als ik door Instagram scroll kom ik de meest te gekke ijsjes tegen in alle kleuren van de regenboog en vol met glitters en sprinkels. De extreme tegenhanger hiervan is het minstens zo hippe zwarte ijs, gepresenteerd op een donker hoorntje. Zijn dit dan dé trends van het moment? Dit is inderdaad het ijs wat verkrijgbaar is bij veel ijssalons, maar er is meer. Björn: “Je ziet dat ijs zonder toegevoegde suiker terrein wint. IJs op een natuurlijke basis gemaakt in plaats van synthetisch. Meer plantaardig dus, en vrij van geraffineerde suikers. Suikervrij ijs maken dat kan niet want je hebt altijd een vriespuntverlagende factor nodig.”
Intelligent ijs
Bij Intelligentia ICE werken ze met technologie en wetenschap. Ze zorgen ervoor dat het ijs wat ze maken meerdere lagen heeft en ontwikkelen altijd complexe smaken. Per jaar zijn dat gemiddeld 150 nieuwe recepten. Klassiekers met een twist, maar vooral nieuwe smaken. Verrassend en verbazend, maar altijd met de consument centraal. “Iedereen moet van ijs kunnen genieten, ook Henk en Ingrid”. Op dit moment hangt er een ‘botanical boost’ in de smaakbar. IJs gebaseerd op kruiden en planten, een onderwerp waar ze al vier jaar mee bezig zijn.
“IJs is een intermediair voor geur, kleur en smaak. Je kunt alles vertalen in ijs.”
Bierijs
Één van de specialiteiten van Intelligentia ICE zijn de ijsjes met verschillende dranken als basis. Bierijs, wijnijs, en ijs op basis van koffie of thee. Ontstaan vanuit de filosofie van de Frans-klassiek geschoolde sommelier en geïnspireerd door bierbrouwers en cocktailshakers. “IJs is een intermediair voor geur, kleur en smaak. Je kunt alles vertalen in ijs”. Smaken van dit moment zijn; gin & tonic ijs, ijs met de nieuwe ruby chocolade uit Ghana, bosvruchtenijs met citroengras en een karamel van port, advocaat ijs, en rode wijnijs met zwarte kersen. Denk ook aan IPA ijs van ‘t IJ, Van Moll ‘Ons Blackie’ met mokkaboontjes en rauwe cacaopoeder, en ijs gemaakt met Boon Mariage Parfait Oude Geuze. “Het gaat om het meegeven van een bepaalde beleving. Ook de ijscoman kan vertellen waar de hoppen uit bier in het ijs vandaan komen”.
Elke dag een ijsje!!
Hoe ziet de toekomst er dan uit volgens deze innovators? In 2030 komt Björn met ijs wat genetisch is gemanipuleerd. IJs met vitamines en mineralen als aanvulling op je eetpatroon. Met toevoegingen van groenten, kruiden en planten als bijdrage aan het normale voedingspatroon. Als het aan Björn ligt dan eten we uiteindelijk ijs voor ontbijt, lunch en diner. Is dat ‘elke dag een ijsje’ ineens zo gek niet meer…