Bierpannenkoeken met stroop uit de rode bus van De Pannenkoekenbakker

0
2533

De Nijmeegse Vierdaagse is in volle gang. Wat voor de goed getrainde wandelaars een eitje blijkt te zijn, is voor anderen vier dagen lang afzien om uiteindelijk die finish te bereiken op mentale kracht. Op roze woensdag was ik in Nijmegen om wat van het feestgedruis mee te pikken en zo kwam ik uit bij Festival op ‘t Eiland. Een stadsstrand met daarachter een kermisachtig terrein met een theatertent, attracties, bier en foodtrucks. Ik bleef plakken bij het busje van De Pannenkoekenbakker, sprak met koekenbakker Gert-Jan en at een pannenkoek met bierstroop.

Hé pannenkoek!

Tijdens zijn studie werkten Gert-Jan Botden uit het Limburgse Aijen als kok in een pannenkoekenhuis. Later is hij naast zijn baan (in de zorg) begonnen met ’thuisuiteten’, koken op locatie voor gezelschappen. Heerlijk kokkerellen samen met zijn vrouw Aniek van Zutphen vanuit een oude Citroën HY bus uit 1977 die ze zelf hebben opgeknapt. Het rode gevaarte zou eigenlijk een camper worden, maar de twee werden het niet eens over de inrichting ervan. Dan maar een keuken op wielen…

Langzamerhand begon het idee van De Pannenkoekenbakker te ontstaan. Met een paar kleine aanpassingen was daar De Pannenkoekenbus. Klaar om de wijde wereld in te rijden en mensen blij te maken met pannenkoeken. Inmiddels rijden Gert-Jan en Aniek alweer 8 jaar rond in het te leuke busje. Naar particulieren en bedrijven, maar ook van festival naar festival. Speciaal voor de Nijmeegse Bierfeesten (Pinksteren) hebben ze de bierpannenkoek ontwikkeld. Pannenkoeken van bierbeslag en flink wat bierstroop. Ook op de Vierdaagse feesten staat deze bierige pannenkoek op het menu!

Bevalt het op ’t Eiland? ‘Het is het tweede jaar dat de rode pannenkoekenbus hier op ’t Eiland staat. We bakken zeven dagen lang pannenkoeken van 13.00 – 01.00 uur. Dat is vermoeiend, maar ontzettend leuk!’

Wat is de populairste pannenkoek? ‘Pannenkoek met bierbeslag, spek en kaas.’

Wie zijn de grootste pannenkoekeneters? ‘Volwassenen! Overdag komen er natuurlijk ook veel gezinnen met kinderen op ’t Eiland die snoepen van een pannenkoek, maar over het algemeen zijn volwassenen onze grootste afnemers.’

Pannenkoeken bakken is niet moeilijk, er kan alleen heel veel mis gaan.


Wat voor bier gebruik je voor het pannenkoekenbeslag? ‘In het bierbeslag gaan een oud bruin en een dubbel bier, maar een zoete quadrupel leent zich ook perfect. Zolang het bier maar zoet is en vooral niet bitter.’

…en voor de stroop? ‘Voor de bierstroop zijn eveneens twee bieren gebruikt. Een combinatie van een gerijpte herfstbock en een kruidige tripel. Daarnaast is er een klein beetje anijs aan toegevoegd.’ 

Waar kunnen we De Pannenkoekenbakker vinden de komende tijd? ‘De Vierdaagsefeesten zijn voor ons het grootste evenement van het jaar. Het is ook het laatste festival van dit seizoen. We beginnen in mei en gaan door tot aan de bouwvak. Voor particulieren en bedrijven zijn we wel het hele jaar door aan het bakken.’ 

De Pannenkoekenbakker.eu

Vorig artikelPulled chicken en pickle van rode kool op een knapperig broodje
Volgend artikelElke dag een ijsje!!
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.