Een bierbecue is puur genieten! Ik marineerde vlees in quadrupel, koos smaakvolle bieren uit bij de gamba spiesjes, kipsaté en karbonade en ook heb ik bier ingekookt tot stroop voor bij het toetje. Daarnaast heb ik nog een kokos-pindasaus gemaakt, een komkommersalade, verse kruidenboter en een licht pittige mango salsa. En vergeet die heerlijk smeuïge gepofte zoete aardappels niet! In totaal 9 gerechten waarvan ik graag de recepten met jullie deel.
Gamba spiesjes
Ingrediënten voor 8 – 10 spiesjes
- 300 gram gamba’s, ongepeld
- 2 el olijfolie
- 2 el honing
- 2 el chilisaus
- 1 el limoensap
- halve rode ui, fijn
- 1 el fijngesneden peterselie
- mespuntje vijfkruidenpoeder
Zo maak je het
- spoel de gamba’s af en doe in een mengkom (haal diepvries gamba’s ruim voor de bereiding uit het vriesvak)
- leg 10 satéprikkers in een bak water zodat de stokjes minder snel aanbranden tijdens het bakken
- snijd de ui en ook de peterselie fijn
- voeg alle ingrediënten toe aan de gamba’s en laat minimaal 2 uur marineren
- rijg voordat je gaat bakken 4 a 5 gamba’s aan een prikker
- bak vervolgens de spiesjes een paar minuutjes op de bbq
Mango salsa
Ingrediënten
- 1 mango
- halve rode ui, fijn
- paar takjes verse koriander
- halve fijngesneden rode peper
- 1 el citroensap
- peper & zout
Zo maak je het
- snijd alle ingrediënten en meng met het citroensap
- voeg naar smaak peper & zout toe
Biertje erbij?
Bij de gamba spiesjes met mango salsa smaakt een frisse, fruitige ‘Tropical Bitch’ heel erg goed. Flying Dog is de brouwer van deze Belgian-style IPA met ananas en mango.
Kipsaté
Ingrediënten voor 6 flinke satés
- 5 kipfilets
- olijfolie
- ketjap
- 2 el sambal
- 2 el bruine basterd suiker
- 1 el citroensap
- 1 teen knoflook, geperst
Zo maak je het
- giet in een ruime kom een laag olijfolie totdat de bodem is bedekt
- voeg ongeveer dezelfde hoeveelheid ketjap hieraan toe
- voeg de overige ingrediënten toe en meng tot een marinade
- snijd de kipfilet in redelijk grote stukken
- laat de stukken kip minimaal 6 uur marineren (bij voorkeur een hele dag)
- rijg voordat je gaat bakken de kip aan de spiezen
- bak vervolgens de saté zo’n 5 minuten op de bbq
Kokos-pindasaus
Ingrediënten voor een goede pan pindasaus
- 8 el pindakaas (met stukjes noot is mijn voorkeur!)
- 2 el ketjap
- 250 ml kokosmelk
- 1 el citroensap
Zo maak je het
- voeg alle ingrediënten samen in een steelpannetje en warm langzaam op
Tip: strooi wat gebakken uitjes over je saté
Biertje erbij?
Een Blond bier met redelijk wat koolzuur is een goede match met deze saté. Ik koos voor een blonde van Bax Bier.
Bier-gemarineerde karbonade
Ingrediënten voor 4 stuks vlees
- 4 karbonades
- 1 flesjes Rochefort 10
- bruine basterd suiker
- 1 teen knoflook, geperst
- klein beetje kruidnagel
- peper & zout
Zo maak je het
- leg de karbonades in een diepe bak en schenk hierover het bier
- voeg alle ingrediënten toe en laat minimaal 6 uur marineren
- dep het vlees wat af met keukenpapier voordat je het gaat bakken en zorg dat de barbecue goed heet is
- bak gaar in 8-10 minuten
Gepofte zoete aardappel met roomkaas & spek
Ingrediënten voor 6 gepofte aardappels
- 6 zoete aardappels
- bakje roomkaas
- bakje spekjes
- paar takjes verse koriander
- vers gemalen peper
- (aluminiumfolie)
Zo maak je het
- was de aardappels en prik er wat gaatjes in met een vork
- pak de zoete aardappels in met aluminiumfolie
- leg de aardappelpakketjes 30 minuten tussen de kolen
- bak ondertussen de spekjes uit
- maak de pakketjes voorzichtig open en maak met een mes een inkeping in de aardappel
- vul deze met een flinke schep roomkaas, strooi er wat spekjes over en maak af met wat vers gemalen peper en koriander
Biertje erbij?
Dit stevig stukje vlees en de machtige vulling van de aardappels vragen om een wat heftiger bier zoals de Stout ‘Panty’ van Oedipus.
Komkommersalade
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 2 el yoghurt
- handje verse dille
- beetje citroensap
Zo maak je het
- was de komkommer en maak slierten met de spirelli (als je geen spirelli hebt dan rasp je dunne plakjes)
- voeg de yoghurt toe, samen met het citroensap en de dille en meng door elkaar
Kruidenboter
Ingrediënten
- 200 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- bosje bieslook fijngesneden
- bosje peterselie fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst
- wat citroensap
- peper & zout
Zo maak je het
- snijd de kruiden fijn en mix vervolgens met de zachte boter
- breng op smaak met citroensap, peper en zout
Slagroomijs met bierstroop
Ingrediënten
- 1 flesje Westmalle Dubbel
- 50 ml Golden Syrup
- 100 ml water
- kaneelstokje
- 350 gr bruine basterd suiker
- scheutje citroensap
- slagroomijs
- 6 Bastogne koeken
- amandelschaafsel
Zo maak je het
- doe het bier in een steelpannetje, samen met het water, siroop, suiker, citroensap en het kaneelstokje
- warm het geheel langzaam op totdat het kookt, verwijder nu het kaneelstokje
- verhit de bierstroop goed en laat deze inkoken
- zet daarna een paar uur in de koeling
- vlak voor het serveren bak je wat amandelschaafsel in een droge koekenpan en verkruimel je de koekjes
- doe wat koekkruimels in een schaaltje, leg daarop een paar mooie bolletjes ijs en maak af met bierstroop en amandelschaafsel
Hallo Yvonne
Mijn bier stroop versuikerd na een dag. Weet jij hoe ik dat kan voorkomen?
Groetjes Jacqueline