Ahoi! Trossen los! Wat was het een heerlijkheid om te varen door de Amsterdamse grachten tijdens het introductiefeest van ‘Aan Lager Wal’. Samen met een gezellige bende bierliefhebbers heb ik gisterenmiddag een wel heel bijzondere vrijdagmiddagborrel gehad.
Al varend hebben we met het nieuwe hoppige lager bier geproost op de samenwerking tussen Gulpener bierbrouwerij en brouwerij De Prael. Aan Lager Wal is het derde bier uit de serie collaboration brews van Gulpener. No1 ‘Jolly Roger’ (spicy DIPA) was een collab met Uiltje Brewing Company uit Haarlem en N02 ‘Fik de Foeder’ (blond bier met geroosterd hout van Gulpener foeders) is ontstaan uit de samenwerking met het Belgische BOM Brewery.
Fruitig gehopte lager met een alcoholpercentage van slechts 3,5%
Het vertrekpunt van de boot was bij brouwerij De Prael. Vanuit daar hebben we een mooie tocht van zo’n twee uur gemaakt door de grachten van Amsterdam (en we zijn ook het IJ opgevaren). Indrukwekkend vond ik het om een stad vanuit het water te bekijken, en al helemaal met een fijn bier erbij!
Aan Lager Wal is een fruitig gehopte lager met een alcoholpercentage van slechts 3,5%. Je raakt met dit bier dus niet snel aan lager wal, maar ervaart wel enorm veel smaak. Het bier is gebrouwen met Nieuw-Zeelandse hop en heeft fruitige en harsige hopsmaken. Naast bitter is deze session lager ook prettig moutig. Ik heb Aan Lager Wal zowel uit de fles gedronken als van de tap, waarbij het bier van de tap iets meer een doordrinker is als dat van de fles. Dit omdat het hopkarakter iets minder heftig naar voren komt bij het bier van de tap.
Persoonlijk hou ik wel van een flinke bitter, én als het percentage alcohol van dat bier dan ook nog eens laag is, dan is het voor mij een blijvertje! Jammer dus voor mij dat het een eenmalige collaboration is… De foodtip die wordt gegeven bij dit bier is gerechten met vis. Binnenkort dan nog maar eens naar Amsterdam voor een bord pasta frutti di mare en een flesje Aan Lager Wal. Ik heb er nu al zin in!