“Voor mensen met lef” staat er op het etiket van de Bravoure – een rookbier gebrouwen door ‘De Dochter van de Korenaar’. Misschien klopt dat ook wel want het is geen alledaagse smaak en niet iedereen kan een rookbier waarderen. Zelf vond ik het ook even wennen toen ik een paar jaar geleden kennismaakten met dit biertype. Inmiddels weet ik een subtiele rooksmaak wel te waarderen en ik ben erg benieuwd naar de Bravoure.
Bravoure
Brouwerij: De Dochter van de Korenaar
Biertype: Rookbier
Alcoholpercentage: 7,5%
Wat zie ik?
Licht koper helder bier met crème kleurig inzakkend schuim van fijne mousse -. er blijft wel een randje overeind.
Wat ruik ik?
Zonder mijn neus nog in het glas te steken ruik ik port tonen, heerlijk! Als ik vervolgens het glas wals en daarna weer ruik komen wederom die port tonen naar boven en de geur van rookmout samen met een subtiele gebrande karamel geur en ook donker fruit is aanwezig in de neus.
Wat proef ik?
Bitterzoet bier door gebrande karamel met een subtiele rokerige smaak en een bitterige afdronk met hints van chocolade. Een romig bier met een medium body en een subtiele koolzuurprikkeling op de tong. Drinkt lekker weg maar het rokerige blijft lang hangen.
Wat eet ik hier bij?
Dat was lekker snacken met een stukje Morbier kaas. Wat me ook een lekkere combinatie lijkt is een broodje Pulled Pork met een romige saus en een heerlijk frisse salade. Het rokerige in het bier vraagt in ieder geval om iets vettigs.
Biermoment
Bij mij komt een winters gevoel naar boven als ik dit bier drink. Het is een prima bier om te delen omdat een flesje van dit rokerige bier best intens is.. Bravoure leent zich goed als begeleider van verschillende gerechten – leuk om uit te proberen!
Nog een keer?
Dit bier ga ik niet bestellen in een kroeg, maar voor in een proeverij of in combinatie met een gerecht ga ik de Bravoure nog wel eens opentrekken. Zeker een leuk bier.
Weetje
De naam ‘De Dochter van de Korenaar’ stamt uit oud-Mechelse kronieken, waar Keizer Karel V claimde meer te houden van ‘het sap van de dochter van de korenaar’ dan van het ‘bloed van de druiventros’. Met andere woorden de beste man hield meer van bier dan van wijn. Deze uitspraak levert hem heden ten dage niet alleen de eer om de beschermheilige van het Belgische brouwersgilde te zijn, maar ook de bedenken van de naam van deze ambachtelijke brouwerij. Bron: De Dochter van de Korenaar