6 x kerstige bier en spijs combinaties | Get inspired!

Gesponsord | Bier en spijs kerstborrel - Beerwulf.com

0
506

Het is nog twaalf nachtjes slapen tot de kerst. Heb jij de ‘Christmas spirit’ al helemaal te pakken of ben je nog aan het stoeien met het kerstmenu? Maak je geen zorgen, deze kerstige bier en spijs combi’s geven je vast de nodige inspiratie voor een smakelijk kerstfeest. Van eenvoudige, snelle bites met vette dips tot happen waarbij je de nodige tijd in de keuken doorbrengt.

Kerstborrel voor 10 personen
Geen strak gedekte kersttafel dit jaar, maar een gezellige kerstborrel. Voor bierwebshop Beerwulf heb ik de onderstaande bier en spijs combinaties ontwikkeld. Alle recepten zijn geschreven voor tien personen en voorzien van een biersuggestie. 

Daarnaast mag ik ook nog eens 20% korting weggeven. Voer de code ‘Bierliefde20’ in bij je bestelling op beerwulf.com en profiteer t/m 31-12-2018 van een korting van 20%.

Bietencarpaccio met geitenkaas en pistachenoten

De carpaccio van chioggia bietjes is een echte eyecatcher. De zoete biet past goed bij de geitenkaas en de fruitige framboos-balsamico dressing. Knapperige pistachenoten maken het gerechtje af. Schenk bij de bietencarpaccio een Bacchus Framboos. Dit frambozenbier geeft een frisse, fruitige touch aan de bietjes en combineert heerlijk bij de geitenkaas.  

Ingrediënten
1500 gram chioggia bietjes
1 flesje framboos-balsamico dressing
1 bakje pistachenoten
200 gram verse geitenkaas
snufje zout

 

 

 

Zo maak je het…
Schil de bietjes, kook ze 15 minuten in een ruime pan met water en een snufje zout en koel daarna af in een bak met koud water.

Snijd de bietjes in dunne plakjes en verdeel over de borden.

Maak de bietencarpaccio af met framboos-balsamico dressing, kruimels van verse geitenkaas en grof gehakte pistachenoten.

Rivierkreeft-koekjes met tartaarsaus

Stevige, vlezige rivierkreeft-koekjes. Drink bij deze vissige bite een Van Moll Toewijding. Door dit frisse, licht bittere blonde bier knallen de koekjes er echt uit, het bier duwt de kruiden naar voren. Probeer de combi zowel met als zonder de tartaarsaus.

Ingrediënten
Rivierkreeft-koekjes 20 x
400 gram rivierkreeftjes
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels mayonaise
1 ei
2 theelepels vissaus
1 teen knoflook
scheutje limoensap
handje verse peterselie
60 gram paneermeel
peper en zout
zonnebloemolie om in te bakken

Tartaarsaus
3 eetlepels mayonaise
6 eetlepels griekse yoghurt
scheutje citroensap
1 ui, wit
2 zure augurken
handje verse peterselie
peper en zout

 

 

 

Zo maak je het…
Begin met het spoelen van de rivierkreeftjes. Laat goed uitlekken en verwijder daarna eventuele darmkanaaltjes. Snijd de rivierkreeftjes grof en doe in een ruime kom, samen met de vissaus en het limoensap. Maak een sausje van mosterd, mayonaise, ei, knoflook, peper en zout en roer door de rivierkreeftjes. Voeg peterselie en paneermeel toe en meng alles nog eens goed door. Dek de kom af met vershoudfolie en zet een uur in de koeling.

Maak ondertussen de tartaarsaus. Meng de mayonaise met de yoghurt en voeg een scheutje citroensap toe. Snijd de augurk, ui en peterselie zeer fijn en roer door de saus. Breng de tartaarsaus verder op smaak met wat versgemalen peper en zout.

Haal het ‘deeg’ voor de koekjes uit de koelkast, maak gelijke balletjes en druk een beetje plat. Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Draai het vuur wat terug en bak de rivierkreeft-koekjes 4 tot 5 minuten in de zonnebloemolie. Serveer met de tartaarsaus.

Mini kalkoenburger met blauwaderkaas en cranberrysaus

Kerst is niet compleet zonder kalkoen. De mini kalkoenburgers smaken erg lekker in combinatie met een Rodenbach Grand Cru. Dit fruitige bier met zure tonen accentueert de cranberries en snijdt door het vette van de burger. Oh, wat een feest aan tafel!

Ingrediënten
Kalkoenburgers
750 gram kalkoengehakt
125 gram blauwaderkaas
scheutje worcestersaus
paneermeel
peper en zout
boter om in te bakken

Broodjes en toppings
zakje met 10 kleine, witte bolletjes
8 eetlepels mayonaise
4 eetlepels mosterd
2 kleine kropjes romaine sla
komkommer

Cranberrysaus
150 ml water
150 gram suiker
scheutje citroensap
250 gram cranberries, diepvries

 

 

 

 

Zo maak je het…
Begin met het maken van de kalkoenburgers. Breng het gehakt op smaak met een scheutje  worcestersaus, peper en zout. Voeg eventueel nog wat paneermeel toe om het gehakt wat steviger te maken. Maak bolletjes van 75 gram, vul met stukjes blauwaderkaas en vorm kleine burgers. Zet de kalkoenburgers afgedekt weg in de koelkast.

Zet voor de cranberrysaus een pannetje met water op het vuur. Voeg suiker en citroensap toe en breng aan de kook. Voeg de cranberries toe en laat zachtjes inkoken tot een stevige saus. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Smelt een klont boter in de koekenpan en bak de kalkoenburgers 4 – 5 minuten per kant. Bereid ondertussen de broodjes voor. Snijd de broodjes doormidden en besmeer de onderkant met wat mayonaise en mosterd. Leg hierop wat sla, een plakje komkommer en vervolgens de kalkoenburger. Maak af met flink wat cranberrysaus en de bovenkant van het broodje. Vergeet het prikkertje niet.

Jachtschotel met stoofvlees en rode kool

Een laagje stoofvlees, daarbovenop gestoofde rode kool, dan smeuïge aardappelpuree en afgemaakt met een kruimel van hazelnoot en bacon. Drink bij dit glas vol winters lekkers een Corsendonk Christmas of ga voor Crom Hout van De Leckere. De dubbel accentueert wat meer de kruiden in de jachtschotel en het kerstbier zorgt juist voor meer fruitigheid. 

Ingrediënten
Stoofvlees
1 kilogram riblappen
2 uien
1 teen knoflook
1 eetlepel paprikapoeder
scheut azijn
1 eetlepel mosterd
1 blikje tomatenpuree
2 flesjes bier, bijv. Corsendonk Christmas
50 gram pure chocolade
peper en zout
boter om in te bakken

Rode kool
600 gram rode kool
100 ml water
Goudreinet appel
2 eetlepels suiker
klontje boter
laurierblad
2 kruidnagels
1 eetlepel speculaaskruiden
peper en zout

Aardappelpuree
1 kilogram kruimige aardappelen
scheut halfvolle melk
klont boter
peper en zout

Kruimels
60 gram hazelnoten
40 gram bacon

Zo maak je het…
Start met het maken van de stoofpot. Snipper de uien. Zet een ruime stoofpan op het vuur en fruit de uien in een flinke klont boter. Snijd de riblappen in grove stukken, bestrooi met peper en zout en bak rondom bruin. Voeg knoflook, paprikapoeder, tomatenpuree, azijn en mosterd toe en bak even mee.

Schenk twee flesje bier bij het vlees, breng de stoofpot aan de kook en laat vervolgens ruim drie uur zachtjes gaar sudderen. Roer elk half uur even door. Voeg op het laatste de chocolade toe, roer door, en kruid af met versgemalen peper en zout.

Maak de rode kool vlak nadat de stoofpot aan het sudderen is. Snijd de rode kool in fijne repen of kies voor gesneden rode kool. Doe de rode kool in een steelpannetje samen met in blokjes gesneden appel, water, suiker, boter en de kruiden. Laat de rode kool in zo’n 3 uur zacht stoven.

Bereid de kruimels voor terwijl de rode kool en het stoofpotje op het vuur staan te pruttelen. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en bak daarna de bacon knapperig en laat uitleggen op een velletje keukenpapier. Vak voor het serveren hak je de noten en snijd je de bacon fijn. Meng de kruimels door elkaar.

Schil de aardappelen en doe in een kookpan met ruim water en een beetje zout. Kook in ongeveer 20 minuten gaar en giet af. Stamp de aardappelen en maak de puree smeuïg met boter en melk. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Zodra de stooftijd erop zit, is het tijd om het glas vol winters lekkers af te maken. Schep een laagje krachtig stoofvlees in de glaasjes, daarbovenop zacht gestoofde rode kool, en maak af met aardappelpuree en een kruimel van hazelnoot en bacon.

Tip: Indien je de jachtschotel met stoofvlees en rode kool in z’n geheel van tevoren wilt bereiden, kun je de glaasjes au bain-marie opwarmen.

Fricandeau uit de oven met sinaasappel mayonaise en gebakken oesterzwammen

De bereiding van de fricandeau duurt zo’n twee uur, maar het is het zeker het wachten waard. Schenk bij dit gerecht een Zundert 8 of kies voor een Vuur en Vlam van De Molen. De tripel combineert geweldig met de oesterzwammen en de sinaasappel mayonaise, en geeft kruidigheid aan het gerecht. De IPA accentueert de sinaasappel nog meer en zorgt voor een frisse bier en spijs combinatie.

Ingrediënten
Fricandeau uit de oven
1200 gram varkensfricandeau
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel honing
1 teen knoflook
zout en peper
klont boter om in te bakken

Sinaasappel mayonaise
12 eetlepels mayonaise
1 sinaasappel
zout en peper

Gebakken oesterzwammen
450 gram oesterzwammen
klontje boter
scheutje olijfolie
zout en peper

Zo maak je het…
Haal de fricandeau uit de koeling zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Maak een marinade van honing, mosterd, knoflook, zout en peper. Wrijf de fricandeau goed in met het mengsel en laat drie kwartier tot een uur intrekken.  

Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet een passende braadpan op het vuur en smelt hierin een klont boter.

Bak de fricandeau rondom bruin en voeg eventueel nog een klein beetje water toe. Steek een vleesthermometer in de fricandeau, doe de deksel op de braadpan en zet 25 minuten in de oven. Draai de temperatuur terug naar 120 graden en laat het vlees nog zo’n half uur in de oven staan totdat de fricandeau een kerntemperatuur van zo’n 63 graden heeft bereikt. Laat de fricandeau 45 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Maak ondertussen de sinaasappel mayonaise door sap en rasp van een sinaasappel te mengen met de mayonaise. Breng op smaak met zout en peper.

Bak de oesterzwammen vlak voordat je het gerechtje gaat serveren. Maak de oesterzwammen schoon. Zet een bakpan op hoog vuur en bak de oesterzwammen enkele minuten in een mengeling van olie en boter. Schep voortdurend om en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de oesterzwammen over de borden en leg op elk bord een plak fricandeau met daarbij een schep frisse sinaasappel mayonaise.

Chocolade cakerol met karamelroom en kersen

F*ck the Christmas tree is on fire!’ Deze imperial stout van Het Uiltje is de perfecte afsluiter van de bier en spijs kerstborrel. Serveer daarbij de chocolade cakerol met karamelroom en kersen. De karamelroom combineert perfect bij de chocolade, vanille en koffie tonen uit het bier en de kersen zorgen voor een aangename fruitigheid. 

Ingrediënten
Chocolade cakerol
3 middelgrote eieren
75 gram suiker
60 gram bloem
1,5 eetlepel maizena
3 eetlepels cacaopoeder

Vulling
250 gram slagroom
1 eetlepel suiker
5 eetlepel poeder voor karamelpudding
potje kersen zonder pit
poedersuiker

Zo maak je het…
Verwarm de oven voor op 175 graden. Splits de eieren. Mix het eiwit met 50 gram suiker tot het helemaal stijf is. Klop in een andere kom het eigeel met de overige 25 gram suiker. Spatel het eiwit voorzichtig door het eigeel. Zeef hierover de bloem, maizena en het cacaopoeder. Spatel wederom zorgvuldig door.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en giet de cakemix in een rechthoekige vorm van zo’n 1,5 cm dik. Bak de cake gaar in ongeveer 15 minuten. Haal de cake uit de oven, rol voorzichtig op en laat afkoelen.

Maak ondertussen de vulling. Klop hiervoor de slagroom met suiker en karamelpoeder tot een stevige karamelroom.

Rol de cake terug, verwijder het bakpapier en leg de chocoladecake op een stuk aluminiumfolie. Bestrijk de cake met een flinke laag karamelroom en verdeel wat kersen over de room. Rol de chocolade cakerol vervolgens weer dicht. Zorg dat het aluminiumfolie er goed strak omheen zit en laat dit heerlijke toetje minimaal een uur opstijven in de koeling.

Strooi poedersuiker over de chocolade cakerol en snijd in tien plakken.

Merry Christmas!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.