Bier en chocolade combi’s testen bij Chocolade & Zo

Foto: Charisse Kenion – Unsplash

0
242

Als echte zoetekauw heb ik al redelijk wat geëxperimenteerd met de combinatie tussen bier en chocolade. Guinness choco cake, brownies met Zuster Agatha (quadrupel) en bier-chocoladetruffels gemaakt met een scheut Bourbon barrel stout. Helemaal fantastisch dus dat ik mee mocht proeven om op zoek te gaan naar nieuwe bier & chocolade pairings voor de chocoholics workshop van Chocolade & Zo en biersommelier Alexander Kisjes.

Bier en chocolade feest! 

Tussen het gekakel van alle huishoudbeursbezoekers zit ik redelijk vroeg al in de trein richting het Noord-Oosten van het land om uiteindelijk ruim 2 uur later uit te stappen op het station van Meppel. Voor deze toffe smaakaangelegenheid heb ik vandaag gezelschap van een mede biersommelier-cursist ook wel de ‘smaakfreak’ genoemd. Voordat we naar Chocolade & Zo gaan maken we een stop bij Mitra Kisjes in Meppel waar Alexander ons hartelijk ontvangt.

Alexander Kisjes is eigenaar van deze Mitra winkel en behaalde als een van de eerste in Nederland de titel ‘biersommelier’. Zijn kennis van en liefde voor bier is ook terug te vinden in zijn winkel met een interessant en diep assortiment aan speciaalbier met keuze uit zo’n 600 verschillende bieren, gecategoriseerd op biertype (lekker overzichtelijk!). Ik vind het sowieso erg leuk om slijterijen en bierwinkels te bezoeken, maar zeker in een ander deel van het land omdat je dan bieren uit die regio tegenkomt – ik neem een Rookbock van ‘Mommeriete’ mee, een DIPA van ‘Kleine Beer’ (Friesland) en een ‘Meppeler Grachten Tripel’ (mede gebrouwen door Alexander).

IMG_20160226_122447  IMG_20160225_182316  IMG_20160225_161649

IMG_20160225_162341  IMG_20160225_161812  IMG_20160225_163643

Alexander verzorgt als biersommelier en liquorist ook proeverijen waaronder de workshop CHOCOHOLIC samen met vriend, chocolatier en patissier Jeroen Kikkert. De heren geven deze workshop bij Chocolade & Zo, gevestigd in de oude melkfabriek ‘Kolderveen’ in Nijeveen. Terwijl we vanuit Meppel door de groene omgeving richting Nijeveen rijden zie je van een grote afstand al de hoge schoorsteen van dit enorme pand. Naast de vesting van zijn bedrijf Chocolade & Zo is een deel van de oude fabriek ook het woonhuis van Jeroen en zijn gezin en ook zijn ouders wonen en werken er – zijn moeder heeft een winkel met schattige en ook stoere brocante spullen (als je bij Chocolade & Zo bent ook zeker even hier naar binnen lopen!)

De workshop chocoholic laat je kennismaken met 6 alcoholische dranken in combinatie met chocolade, bonbons en truffels. …Ook al gaat het niet over bier, dit wil ik toch even delen: een van de 6 combi’s is mousserende witte wijn met witte druiven doorgehaald in een fontein van witte chocolade. Om je vingers bij af te likken toch?! Vanmiddag gaan Alexander en Jeroen op zoek naar nieuwe, interessante bier chocolade combinaties en wij mogen mee proeven.

IMG_20160225_161919  IMG_20160225_162045  IMG_20160225_163552

Alleen al die intense chocolade geur die er in de werkplaats van Chocolade & Zo hangt maakt mij een gelukkig mens.. hier wil ik wel een middag blijven ja! Jeroen maakt gebruik van kwaliteit chocolade van Callebaut waarmee hij de lekkerste chocolaatjes, bonbons en truffels maakt. Voor het maken van chocolade en bier combinaties zijn geen vaste regels. Chocolade is een intens en overheersend product waardoor het belangrijk is dat ook voor een bier wordt gekozen met flink wat intensiteit en complexiteit. De perfecte match bedenk je niet op papier maar die ontdek je door heel veel te proeven en ook niet voor de hand liggende combinaties uit te proberen. Voor ons staan onder andere chocolade-drops met verschillende cacao percentages van 54%, 70% en 80% om mee te combineren. Oh en ook heerlijke truffels en bonbons met een ganache vulling waarin een kruidenbitter is verwerkt.. En ja eigenlijk al het lekkers wat er in de winkel staat mogen we combineren!

Alexander heeft verschillende intense bieren meegenomen, onder andere; Duits & Lauret Stout, Rogue Mocha Porter, Barista Quad, Jopen Ongelovige Thomas en een Texels Stormbock. Verrassend leuk hoe bijvoorbeeld een truffel – met een vulling waarin een kruidenbitter is verwerkt – een leuke combinatie blijkt met een Stout. En diezelfde stout combineert goed met een choco-drop van 70%, maar 54% cacao blijkt veel te zoet. We proeven bonbons en truffels met een verschil in cacao-intensiteit en met vullingen van kaneel, peer, citroen en noem maar op. Ook maakt Jeroen melkchocoladespoons die hij vult met chocolade mousse die we proeven met een Hertog Jan Grand Prestige – een heerlijk luchtig mondgevoel met een intense smaak en een hele lange prettige nasmaak. De ontdekking van de middag is toch die overheerlijke bonbon met steranijs in combinatie met de Brockhorster Nightporter – echt een wauw-effect!!

Het was een gezellige en leerzame middag, Alexander en Jeroen bedankt! Ook zin gekregen in een workshop van deze chocoholics? Snap ik! Klik voor meer informatie op het logo van Chocolade & Zo.

logo_chocoladeenzo1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.