Brouwerij St. Bernardus

1
2968

Laatst was ik in DE hopstreek van België om op een bierige, bourgondische manier de streek te leren kennen. Tijdens deze interessante hoppige tour door Poperinge is er ook een stop gemaakt bij de brouwerij van St. Bernardus in het plaatsje Watou. Sinds 1946 worden hier de St. Bernardus abdijbieren gebrouwen, waaronder het paradepaardje – en gelijk het zwaarste bier van de bouwerij – Abt 12.

Origineel St. Sixtus-gist van Westvleteren
Wist je dat brouwerij St. Bernardus oorspronkelijk brouwde voor de abdij van Westvleteren? Het bier heette toen Sixtus en werd gebrouwen met het originele St. Sixtus-gist. In 1992 is de licentie gestopt en draagt het bier de naam St. Bernardus. De brouwerij brouwt dus nog steeds dezelfde bieren, met hetzelfde recept, maar onder een andere merknaam.

Toen de brouwerij werd opgericht om de bieren van de paters van Westvleteren te commercialiseren, kreeg de brouwerij 4 recepten van de Trappisten: Abt 12, Prior 8, Pater 6 en Extra 4 (het tafelbier van de paters). Inmiddels zijn er een aantal bieren bijgekomen aan het vaste assortiment, zoals bijvoorbeeld de Tripel, het Witbier en de Christmas Ale.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][ Weetje: het brouwen van Abt 12 duurt 8 uur, waarna de Sixtus gist erbij gaat om 14 dagen te gisten en daarna nog 7,5 week te rijpen (Abt 12 van het vat is nu klaar om te drinken). De bieren op fles gaan vervolgens nog 14 dagen in de warme kamer voor een hergisting op de fles, daarom is er een verschil te proeven in St. Bernardus Abt 12 van het vat en uit de fles. ]

De tour…
Gedurende de rondleiding ben ik dus meer en meer te weten gekomen over de geschiedenis van de brouwerij en het assortiment aan bieren, maar ook over de afzetmarkt van St. Bernardus in België (60%) en ver daarbuiten. Zo is Tokyo nummer 9 speciaal gebrouwen voor de opening van hun eigen themacafé in de Japanse hoofdstad. Het bier is aangepast aan de smaakpapillen van de Japanners en voor deze gelegenheid heeft de Abt op het etiket een kimono aangetrokken.

We mochten ook een kijkje nemen in de oude brouwzaal met zicht op de nieuwe brouwketels waar sinds 2014 zo’n 80.000 hectoliter per jaar in wordt gebrouwen. Even daarna in de bottelarij rolde de flesjes – met de herkenbare groene etiketten van St. Bernardus Tripel – over de lopende band om vervolgens per 24 in een kratje te verdwijnen. (per week worden er 20.000 flessen gebotteld).

   

Weetje: in 2010 is er vlak naast de brouwerij een hopveld aangelegd waar de hopsoorten Magnum en Golding groeien]

Degustatieruimte ‘Drie60’
Ondanks alle uitbreidingen uit het verleden is er nog steeds niet genoeg ruimte en wordt er op het moment behoorlijk wat bijgebouwd. Er komt onder andere een nieuwe winkel met proeflokaal op het dak. De naam van deze degustatieruimte wordt ‘Drie60’ – een ruimte met een 360 graden-uitzicht. In de lente van 2017 zou de ruwbouw af moeten zijn en tegen het einde van 2017 hoopt de brouwerij de ruimtes te kunnen afwerken.

Wil je de brouwerij bezoeken en ook een lekkere St. Bernardus Tripel van de tap drinken?! Klik dan hier voor meer informatie.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Vorig artikelGa eens een broodje pulled pork eten bij café 100 watt
Volgend artikelSNAB ijsbok hout
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.